Franks: FMI nu a impus nicio reducere a concediului pentru mame, ca si conditie pentru finantare

0
766
fmi-sigla

fmi-siglaFMI nu a impus nicio reducere a concediului de crestere a copilului ca si conditie pentru finantare, decizia apartinand Guvernului, fortat sa ia masuri dificile cu privire la venituri si sa faca reduceri drastice de cheltuieli, sustine Jeffrey Franks, intr-o scrisoare trimisa asociatiilor de mame.

Documentul trimis, joi, de seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, reprezinta un raspuns la o scrisoarea din 3 decembrie semnata de Asociatia M.A.M.E., Asociatia Mame pentru Mame, Asociatia Tata, La Leche League Romania, Asociatia pentru Nasterea Naturala si Alaptare, Asociatia pentru Comunicare Non-violenta, precum si de comunitatile online miresici.ro, despre copii.com, babycafe.ro si feminism-romania.ro.

in scrisoarea din 3 decembrie, reprezentantii societatii civile au facut un apel la FMI de reconsiderare a pozitiei cu privire la relatia dintre misiunea FMI in Romania si masurile vehiculate, la acel moment, de Guvernul roman, se arata intr-un comunicat de presa de vineri al Asociatiei M.A.M.E..

Jeffrey Franks spune, in scrisoarea trimisa ONG-urilor, ca Romania trece printr-o grava criza economica, fapt ce a fortat Guvernul sa adopte masuri dificile cu privire la venituri si sa faca reduceri drastice de cheltuieli.

„Noi, Fondul Monetar International, am ajutat in realizarea unei atenuari a efectelor acestei crize oferind sprijin financiar tarii si consiliere guvernului pentru a imbunatati eficienta operatiunilor pe care le desfasoara. Ca parte din dorinta de a genera o eficienta si mai mare, guvernul si-a revizuit programul de cheltuieli. Din pacate, multe din aceste masuri sunt ineficiente – aloca resurse unor familii mai bine pozitionate financiar, in acelasi timp neoferind destul ajutor unor familii foarte nevoiase. Sprijinim in mod ferm eforturile guvernului de a imbunatati modul in care este acordata asistenta sociala pentru ca aceste inechitati sa fie luate in considerare”, arata Franks in documentul citat.

Referitor la decizia Guvernului de a revizui reglementarile referitoare la concediul de crestere a copilului, Franks arata ca, in Romania, Executivul ofera sprijin pe parcursul unei perioade mai lungi decat in alte tari europene.

„Mai mult decat atat, avand in vedere faptul ca acest concediu are o indemnizatie bazata pe salariile anterioare, mai mult din acest sprijin financiar merge catre femei care au un venit mai mare. Privind din nou catre eforturile de a stabili o echitate, este potrivit sa fie gasite metode care sa aloce beneficii in cadrul concediului maternal acelor familii care au cea mai mare nevoie, armonizand treptat beneficiile din aceasta tara cu cele ce se acorda in Uniunea Europeana”, mai arata Franks in scrisoarea trimisa ONG-urilor.

seful misiunii FMI in Romania a tinut sa sublinieze faptul ca FMI nu a impus Guvernului nicio reducere a concediului de crestere a copilului.

„Acestea fiind spuse, as dori sa subliniez faptul ca FMI nu a impus nicio reducere a concediului maternal ca si conditie pentru programul nostru curent de finantare. Decizia asupra modului in care sunt reformate cheltuielile este una suverana si respectam deciziile guvernului in aceste situatii”, a aratat Jeffrey Franks.

Acesta s-a referit si la problema numarului limitat de crese din Romania, propunand reprezentantilor societatii civile sa participe la infiintarea unor „cooperative” de ingrijire a copiilor, evidentiindu-le o oportunitate de afaceri.

„Suntem constienti de problema numarului limitat de crese din Romania, lucru care face dificila acordarea de asistenta copiilor intre un an si trei ani. in alte tari, astfel de lipsuri au fost abordate ca si ocazii pentru diverse afaceri, permitand unor mame sa ia in grija si pe copiii altora, beneficiind de supervizare si posibil ajutor din partea guvernului. Initiativele de a imbunatati optiunile pentru asistenta acordata copiilor (precum infiintarea unor „cooperative” de ingrijire a copiilor) de catre organizatii non-guvernamentale, precum este si a dumneavoastra, reprezinta un pas important catre imbunatatirea situatiei mamelor din Romania”, mai arata Franks.

Oficialul FMI a incheiat spunand ca acorda o mare importanta dialogului cu reprezentantii societatii civile din Romania si ca spera la continuarea schimbului de opinii cu acestia.

Guvernul a aprobat, in 8 decembrie, Ordonanta de urgenta care reglementeaza noul mod de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului incepand cu data de 1 ianuarie 2011.

Potrivit noului act normativ, mamele vor avea posibilitatea sa opteze si pentru un concediu de crestere a copilului pentru o perioada de doi ani, dar cu o indemnizatie cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei.

Surse politice declarau in 2 decembrie, la finalul unei reuniuni a liderilor Coalitiei, ca Fondul Monetar International a solicitat Guvernului ca durata concediului de crestere a copilului sa fie redusa la un an, iar indemnizatia lunara sa fie cuprinsa intre 600 si 1.000 de lei.

„Exista o practica a FMI de a adresa ministerelor si alte solicitari decat cele incluse in scrisoarea de intentie, iar una dintre aceste cereri este reducerea duratei concediului maternal”, sustineau atunci sursele citate. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here