FMI: Romania a facut progrese, insa riscurile au crescut considerabil din cauza crizei din zona euro

0
748
fmi-sigla

fmi-siglaRomania a facut progrese in cadrul programului economic si fiscal convenit in martie cu FMI, dar riscurile au crescut considerabil din cauza crizei din zona euro, fiind necesara „o vigilenta solida” privind supravegherea sistemului bancar, a declarat directorul general adjunct al FMI, David Lipton.

„Romania a facut progrese bune sub programul sprijinit de Fond (…) Totusi, riscurile au crescut considerabil din cauza turbulentelor financiare din zona euro. Continuarea angajamentelor fata de agenda de reforma economica este cruciala pentru a rezista incertitudinilor actuale”, a declarat Lipton intr-un comunicat transmis de FMI dupa ce Consiliul Executiv al institutiei a aprobat cea de-a treia evaluare in cadrul acordului de precautie incheiat in luna martie a acestui an.

Oficialul noteaza ca economia a revenit pe crestere, inflatia a scazut, iar autoritatile sunt „in grafic” pentru a atinge tintele fiscale pentru 2011, insa recomanda autoritatilor sa faca eforturi pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene, reforma companiilor de stat sau reducerea arieratelor. „Bugetul pentru 2012 ar trebui sa aduca deficitul cu mult sub 3% din PIB. Planurile de a aborda problemele financiare cornice din sectorul sanatatii si de a imbunatati administrarea fiscala sunt binevenite. Este nevoie de asemenea de noi progrese pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene. Noi eforturi pentru reformarea companiilor de stat, impreuna cu o reglementare consolidata si o politica de preturi orientata catre piata vor fi esentiale pentru reducerea arieratelor, imbunatatirea eficientei economice si consolidarea cresterii”, a aratat Lipton.

Criza din Europa ameninta insa sistemul bancar si impune atentie sporita din partea organelor de supraveghere si o politica monetara prudenta, considera el.

„Riscurile din sistemul bancar, determinate de dificultati in alte parti ale Europei, impun o vigilenta solida a organelor de supraveghere. Principalul obiectiv ar trebui sa fie o monitorizare solida si planuri detaliate pentru situasii de urgenta – inclusiv procedurile pentru folosirea noilor prerogative de rezolutie in sectorul bancar – pentru a preveni posibile efecte de contagiune. Desi inflatia a scazut puternic, politica monetara ar trebui sa ramana una prudenta, tinand cont de incertitudinile curente”, conchide Lipton.

Consiliul Director al FMI a aprobat luni, al treilea raport de evaluare a implementarii programului economic si fiscal convenit in cadrul acordului cu Romania.

Astfel, Fondul a pus la dispozitia Romaniei o noua transa, echivalenta cu 430 milioane Drepturi Speciale de Tragere (507 milioane euro), urcand suma totala disponibila la 1,35 miliarde DST (1,6 miliarde euro).

Acordul, aprobat pe 25 martie, este unul de precautie, sumele totale disponibile pentru cei doi ani de implementare fiind de 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde euro). (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here