FMI a aprobat a treia evaluare a acordului si pune la dispozitia Romaniei inca 480 milioane de euro

0
708
romania-fond-fmi

romania-fond-fmiConsiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat luni a treia evaluare a acordului de tip preventiv si va pune la dispozitia Romaniei o noua transa, a patra, in valoare de circa 480 de milioane de euro.La precedenta evaluare a acordului,

FMI a decis ca Romania sa poata trage o transa cu o valoare identica (480 milioane euro), pana in prezent fondurile puse la dispozitia autoritatilor romane, in caz de urgenta, insumand circa 1,5 miliarde euro.

in ultima scrisoare de intentie catre FMI, obtinuta de MEDIAFAX, Guvernul a convenit ca lista companiilor ale caror pierderi trebuie incluse anul viitor in deficitul bugetar sa fie din nou substantial extinsa, de la 10 la 27 de societati, dupa ce initial a fost restransa in proportie similara.

Guvernul s-a angajat ca, pana la finele acestui an, sa trimita firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.

Totodata, procedurile de listare a companiei Hidroelectrica prin vanzarea pe Bursa a 10% din actiuni vor fi incheiate pana la sfarsitul lunii octombrie a anului viitor, dupa ce in primele doua luni va fi angajata o banca de investitii care sa pregateasca operatiunea.

in acelasi timp, Executivul va continua concedierile la companiile feroviare, sa impuna patru zile de concediu fara plata pentru angajatii societatii Interventii Feroviare, va inchide liniile de cale ferata care nu pot fi vandute la licitatii si va incheia contracte in parteneriat public-privat pentru spatiile comerciale CFR.

Guvernul ia in calcul infiintarea unei societati imobiliare care sa preia in portofoliu bunurile imobiliare ale companiilor de stat din transporturi, operatiune argumentata de catre autoritati prin incercarea de a creste veniturile si de a imbunatati modul de gestionare a activelor din acest sector.

FMI a acceptat prelungirea termenelor de privatizare a combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, dar a impus ca procedurile sa fie incheiate in totalitate pana la sfarsitul lunii aprilie a anului viitor si a blocat achizitionarea rafinariei Arpechim de la OMV Petrom .

Guvernul si institutia internationala au convenit sa amane cu sase luni, pana la sfarsitul anului viitor, termenul pana la care sa fie privatizare cele doua mari companii energetice, Oltenia si Hunedoara.

FMI a impus Guvernului ca pana la sfarsitul lunii aprilie a anului viitor sa gaseasca un investitor strategic care sa preia cel putin 20% din actiunile detinute la Posta Romana, in urma unei majorari a capitalului social, si sa inceapa procedurile de concediere colectiva a angajatilor din companie.

Compania de stat Electrica SA, detinuta de Ministerul Economiei, va disparea de pe piata furnizarii de energie, deoarece FMI a cerut ca obiectul principal de activitate sa fie transferat catre Electrica Furnizare, firma care va fi privatizata pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.

Guvernul vrea sa flexibilizeze regula de angajare a unei singure persoane la sapte posturi vacantate, introdusa in 2009, urmarind ca aceasta sa fie aplicata la nivel sectorial si nu pentru fiecare institutie in parte, astfel incat sa poata decide angajari in zonele care au un deficit de personal.

FMI a solicitat Guvernului sa treaca Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) din administrarea Termoelectrica in subordinea directa a Ministerului Economiei si sa inceapa procedura de privatizare a companiei, operatiune care sa fie incheiata pana la sfarsitul anului viitor.

Nu in ultimul rand, FMI si CE au revenit in discutiile cu Guvernul asupra solicitarii de eliminare a restrictiilor la deschiderea marilor lanturi de retail si au impus autoritatilor sa rezolve problema in perioada imediat urmatoare, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012, dupa ce termenul stabilit initial a fost depasit

Guvernul intentioneaza sa reduca, temporar, cu 10 puncte procentuale rata de cofinantare a proiectelor acoperite si din surse UE, bazandu-se pe un nou regulament discutat la nivelul Uniunii Europene si care prevede cresterea corespunzatoare a contributiei comunitare la cofinantarea acestor proiecte.

O misiune comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti in perioada 25 octombrie-7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului de tip preventiv.

La finalul misiunii, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a anuntat ca pentru anul viitor se estimeaza o crestere economica de 1,8-2,3% si un deficit bugetar in limita a 1,9% din PIB.

in luna martie, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here