FMI avertizeaza ca iesirea Regatului Unit din UE va alimenta euroscepticismul

0
753

O iesire a Regatului Unit din Uniunea Europeana risca sa provoace o crestere a euroscepticismului si sa deschida o ‘indelungata perioada de incertitudine’ financiara, a avertizat Fondul Monetar International (FMI) joi, cu o saptamana inaintea referendumului asupra Brexit (iesirea Marii Britanii din UE), potrivit AFP.

‘Un vot pentru iesire’ in cadrul referendumului in Regatul Unit si chiar un rezultat strans in favoarea ramanerii ar putea contribui la mai mult euroscepticism si incertitudine’, asigura FMI intr-un raport despre zona euro, transmite Agerpres.

Potrivit acestei institutii, proiectul european a fost fragilizat deja de divizarile aparute in cursul crizei refugiatilor si a restabilirii partiale a controalelor la frontiere.

‘Absenta raspunsului colectiv fata de afluxul refugiatilor a pus net in lumina faliile politice’ in Europa, afirma Fondul in raportul sau anual asupra economiei zonei euro, evocand diviziuni ‘politice crescande’.

Britanicii urmeaza sa decida in 24 iunie prin referendum daca doresc sa paraseasca UE, perspectiva care tulbura pietele si influenteaza decizia Bancii Centrale Americane (FED) de a amana normalizarea politicii sale monetare.

Tabara Brexit este favorita in sondaje si presupusa castigatoare in intentiile de vot in campania afectata joi de uciderea unei deputate britanice care sustinea mentinerea tarii in UE.

Invocand acest ‘tragic incident’, FMI a anuntat ca amana cu 24 de ore publicarea unei serii de documente care detaliaza riscurile legate de Brexit si care erau asteptate initial joi, la 23h00 GMT.

Inainte de anuntarea decesului deputatei, purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, insistase – in conferinta de presa bisaptamanala a institutiei – asupra riscurilor economice ale Brexit.

‘Un vot pentru iesirea din UE ar deschide o lunga perioada de mare incertitudine, de volatilitate asupra pietelor financiare si de crestere mai lenta in timp ce Regatul Unite va trebui sa-si negocieze noua relatie cu UE’, a asigurat el.

Rice a aparat totusi ‘neutralitatea si impartialitatea’ FMI, asigurand ca institutia nu cauta sa ‘sune alarma’, ci pur si simplu sa-si faca treaba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here