Romania va primi un imprumut de 300 milioane euro pentru proiecte de mediu

0
739

Contractul de finantare a fost semnat joi la Luxembourg de catre ministrul finantelor Anca Dragu si de Cristian Popa, vicepresedintele bancii, anunta Mediafax.

„Prin acest imprumut, vom acoperi partial contributia bugetului de stat la proiecte in domeniul apei si apei uzate, a managementului deseurilor, a protejarii si conservarii biodiversitatii, refacerea ecosistemelor degradate si adaptarea la schimbarile climatice”, a declarat Anca Dragu.

Cristian Popa a mentionat ca „prin imprumutul BEI vor fi cofinantate proiecte prioritare cu o valoare totala de 4,5 miliarde de euro, contribuind astfel la o mai mare utilizare a fondurilor nerambursabile acordate de UE. Acesta este unul dintr-o serie de proiecte la care autoritatile romane lucreaza impreuna cu Banca Europeana de Investitii, cuprinzand transporturile, energia, dezvoltarea rurala si infrastructura publica, printr-o competitivitate sporita a serviciilor”.

Pe langa proiectele de infrastructura la scara larga, imprumutul BEI poate fi, de asemenea, utilizat pentru finantarea unor scheme mai mici, care, din cauza dimensiunilor reduse, nu s-ar fi putut califica pentru o finantare directa din partea BEI.

Acest imprumut este o continuare a sprijinului Bancii UE pentru investitiile strategice prioritare in cadrul programelor operationale ale Uniunii Europene in Romania, urmand imprumutului de cofinantare de 1 miliard de euro, din cadrul Strategiei Nationale de Referinta, pentru proiecte de transport si de mediu precum si celui de 300 de milioane euro destinat Programului National de Dezvoltare Rurala, prevazute in perioada de programare 2007-2013, a mentionat Ministerul Finantelor.

Programul JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) prin care s-a oferit asistenta tehnica de catre BEI, a contribuit la elaborarea unor strategii de dezvoltare pe termen lung, selectand proiectele care vor fi implementate in cadrul acestui imprumut, garantand calitatea respectivelor proiecte, a adaugat ministerul.

BEI este banca Uniunii Europene, fiind cu un sold al imprumuturilor acordate Romaniei de 11 miliarde de euro, unul din principalii creditori.

Romania are un loc de vicepresedinte BEI, iar Cristian Popa, fost viceguvernator al Bancii Nationale timp de 16 ani, a fost desemnat in primavara acestui an sa ocupe aceasta pozitie in locul lui Mihai Tanasescu, fostul ministrul de finante din guvernul Adrian Nastase, care a demisionat dupa ce numele lui a fost implicat in scandalul Microsoft.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here