Florin Citu, analist economic: “Nu cred in estimarea CE privind cresterea economica a Romaniei!”

0
942
economie, grafice, bcr, estimare,

Vineri, 22 februarie, Comisia Europeana (CE) a dat publicitatii prognoza economica de iarna  2013, conform careia Romania va avea in acest an o crestere economica de 1,6%, fiind – intre cele 27 de state ale Uniunii Europene – imediat sub “podium”, dupa Letonia, Lituania si Estonia.

Tot ca o veste buna ar fi si previziunea privind somajul in tara noastra, in 2013, care ne plaseaza pe locul al saselea in UE, cu doar 6,9%. Despre datele prezentate pentru Romania in previziunile CE am stat de vorba cu analistul economic Florin Citu, care a declarat:

“Previziunile pentru Romania sunt exact cele agreate – ca sa spun asa – cu reprezentantii Fondului Monetar International si Comisiei Europene, in vizita pe care au avut-o in tara noastra, in urma cu doar cateva saptamani. stiam deja ca se asteapta o crestere a economiei noastre cu 1,6%, asa ca eu nu sunt surprins sa citesc aceleasi cifre si in acest document al CE. Pentru mine, surpriza este pesimistul fata de Uniunea Europeana, ca ansamblu, unde se preconizeaza doar o crestere cu 0,1%, in vreme ce Zona Euro este vazuta ca fiind pe scadere economica, pentru al doilea an consecutiv! Aici, Comisia Europeana este ultima dintr-un sir de institutii internationale care estimeaza recesiune pentru Zona Euro, in 2013. Va spun ca e o surpriza deoarece, de obicei, institutiile internationale – si mai ales CE – nu prea vor sa estimeze recesiune pentru regiuni importante, cum ar fi Euro. si-atunci, incearca sa gaseasca motive pentru a face la inceput o estimare cat de cat pozitiva si ajusteaza ulterior previziunile. De aceasta data, se pare ca toate institutiile cred ca in 2013 va fi recesiune in regiune, motiv pentru care nu cred in estimarea Comisiei Europene privind cresterea economica a Romaniei, in 2013!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here