Finantarea comertului mondial a fost oprita, de catre bancile din zona euro, din cauza crizei datoriilor

0
768
eurocenti-arhivafoto

eurocenti-arhivafotoBancile din zona euro isi restrang activitatile de finantare a comertului mondial, piata evaluata la 18.000 de miliarde de dolari, facand loc unor institutii de credit concurente din Marea Britanie, SUA si Japonia pentru dezvoltarea pe acest segment in continua crestere.

Producatori germani de utilaje necesare constructiei de drumuri in Brazilia, exportatori si importatori de zahar si producatori de componente pentru iPad-urile si iPhone-urile Apple sunt numai cateva exemple de companii care au nevoie de imprumuturi, scrisori de credit si alte documente necesare in relatiile comerciale.

Bancile europene au avut in mod traditional o pozitie dominanta pe aceasta piata, dar multe se retrag, afectate de criza datoriilor suverane si de eforturile de a se conforma reglementarilor internationale mai stricte.

Noi jucatori intra pe aceasta piata, iar cei existenti isi intensifica eforturile de a profita de dezvoltarea comertului intre China, Brazilia, Orientul Mijlociu si alte piete emergente care alimenteaza avansul economiei mondiale.

„Este unul dintre putinele segmente de corporate si investment banking care se dezvolta”, a declarat Axel Miller, partener la firma de consultanta Oliver Wyman.

Directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, a declarat ca bancile europene acopereau la inceputul acestui an circa 80% din piata finantarii comertului mondial.

Intre timp, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, BBVA si ING au inceput sa se retraga, in conditiile in care isi fac ordine in portofoliile de imprumuturi.

Aceste retrageri au lasat nefinantate activitati comerciale de 500-700 de miliarde de dolari, potrivit unei surse bancare.

De aceste retrageri profita HSBC si Standard Chartered, JP Morgan, Citigroup si Wells Fargo, precum si Sumitomo Mitsui si Mitsubishi UFJ Financial din Japonia.

Alte banci interesate sunt DBS Group din Singapore, Australia&New Zeeland Banking Group, Mega Financial din Taiwan, precum si banci din China si Canada, potrivit bancherilor. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here