Federatiile sindicale din transportul feroviar ameninta cu declansarea conflictului de munca

0
723

Sindicalistii din domeniul feroviar anunta declansarea conflictului de munca, dupa ce contractele colective inregistrate la CFR, CFR Marfa si CFR Calatori au expirat si nu s-a ajuns la consens pentru a incheia noilor contracte, angajatii dorind si cresteri salariale de cel putin 10%, transmite Mediafax.

in 30 septembrie a incetat valabilitatea acordurilor colective inregistrate la cele trei unitati de cale ferata – CNCF CFR SA, SNTFM CFR Marfa SA si SNTFC CFR Calatori SA -, fara a se realiza consensul in ceea ce priveste incheierea noilor contracte colective de munca cu valabilitate de la 1 octombrie 2015, au aratat, vineri, sase federatii sindicale din domeniul feroviar, intr-un comunicat de presa.

„Avand in vedere faptul ca reprezentantii administratiilor feroviare angajati in procesul de negociere nu au asumat semnarea contractului colectiv de munca cu solutionarea revendicarilor formulate de organizatiile noastre, reprezentantii sindicali nu au semnat contractul colectiv de munca si nici vreun alt acord colectiv”, se arata in comunicatul transmis.

Sindicalistii spun ca desi in cursul ultimilor patru luni au initiat demersuri, insotite de nenumarate adrese oficiale, la factorii decizionali, participand la toate intalnirile de analiza organizate la nivelul Ministerului Transporturilor, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii, Companiei Nationale de Cai Ferate, Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa si Societatii Nationale Feroviare de Transport Feroviar de Calatori, pana in 30 septembrie au primit doar promisiuni si asigurari ca problemele vor fi rezolvate.

„Ministrul Transporturilor si-a aratat disponibilitatea de a gasi solutii la revendicarile noastre, insa deocamdata nu pare sa existe suficienta vointa politica la nivelul Guvernului. in aceste conditii, in cursul zilei de 1 octombrie 2015, organizatiile sindicale reprezentative din domeniul feroviar au notificat in mod oficial conducerile celor trei unitati feroviare despre existenta premiselor declansarii conflictului de munca in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 62/2011 – Legea dialogului social, aceasta fiind prima etapa prevazuta de lege”, se mai arata in comunicat.

Revendicarile federatiilor sindicale vizeaza semnarea contractului colectiv de munca, cresterea salariilor cu cel putin 10 la suta, acordarea de tichete de masa pentru toate zilele lucratoare, acordarea de vouchere de vacanta incepand cu 1 ianuarie 2016 si o politica de personal care sa asigure functionarea in bune conditii a acestui domeniu legat direct si explicit de siguranta nationala.

Sindicalistii mai solicita si promovarea si aprobarea in regim de urgenta a proiectului de lege privind Statutul personalului feroviar.

Compania CFR SA a aratat ca isi respecta obligatiile in fata salariatilor, chiar daca nu mai exista contract colectiv de munca semnat, iar conducerea va incerca in continuare sa gaseasca, impreuna cu partenerii sociali, solutii pentru asigurarea drepturilor de care au beneficiat salariatii, pana la expirarea acordului.

„Compania isi mentine deschiderea pentru un dialog transparent cu partenerii sociali, astfel incat sa putem oferi angajatilor conditii sigure de munca, precum si un cadru normal si legal de functionare a activitatii companiei pe termen lung. CFR SA anunta public disponibilitatea continuarii discutiilor intr-un mod constructiv cu reprezentanti sindicatelor feroviare, deoarece interesul care ne preocupa este comun in aceeasi masura, iar solutiile pe care le vom gasi trebuie sa fie solutii de perspectiva, adica solutii pentru siguranta locului de munca”, a precizat compania, intr-un comunicat de presa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here