Ministerul Sanatatii, executat silit pentru 4 milioane euro in cazul incendiului de la Maternitatea Giulesti

0
673

Ministerul Sanatatii a primit o somatie de executare silita pentru intreaga suma de peste 4 milioane de euro care trebuie platita ca daune in urma incendiului de la Maternitatea Giulesti, din 2010, in urma caruia si-au pierdut viata sase bebelusi, informeaza Mediafax.

Executarea silita ar urma sa aiba loc marti, la ora 10.00, a declarat, vineri seara purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.

Ea a precizat ca ministerului ii revenea sa plateasca a 12-a parte din suma de aproximativ 4 milioane de euro, pe care instanta a stabilit-o cu titlul de despagubiri pentru familiile bebelusilor care au murit sau au fost raniti in incendiu.

Executorii someaza insa ministerul sa plateasca intreaga suma, pe baza unei alte decizii, pe care institutia o va contesta.

„Vrem sa platim partea care ne revine si nu ne opunem ca oamenii sa isi primeasca drepturile. Dar este imposibil sa platim noi intreaga suma”, a spus Oana Grigore.

Curtea de Apel Bucuresti a dat, pe 2 aprilie, sentinta definitiva in dosarul incendiului de la Maternitatea Giulesti.

Judecatorii i-au obligat, in solidar pe inculpatii Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sirbu”, Florentina Cirstea, Gigel Oprea si Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giulesti in solidar cu partile responsabile Ministerul Sanatatii si Municipiul Bucuresti – prin primarul general, la plata mai multor sume de bani, totalizand 4.231.500 de euro.

Asistenta Florentina Cirstea, care era de serviciu, dar nu se afla in salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti cand a izbucnit incendiul, a fost condamnata la doi ani si doua luni de inchisoare cu executare.

Fostul manager al maternitatii Bogdan Marinescu a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea la un an de inchisoare cu suspendare.

Incendiul a izbucnit in 16 august 2010, in jurul orei 18.30, in salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti, din cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sarbu” – Maternitatea Giulesti.

Trei bebelusi au murit in incendiu, iar alti trei, in zilele urmatoare, din cauza complicatiilor. Cinci bebelusi, intre care doua perechi de gemeni, au fost salvati de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here