Executia bugetului general consolidat in perioada

0
649

Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat in perioada 1 ianuarie – 31 mai s-a incheiat cu un deficit de 7,4 miliarde lei, respectiv 1,36% din PIB.
1. Veniturile incasate la bugetul general consolidat, au fost in suma de 70,7 miliarde lei cu 10,1% mai mari fata de anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+35,6%), accize (+28,2%) si venituri din capital (+39,8%).

Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 3,2% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, reprezentand 40,5% din programul anual, iar incasarile din impozitul pe profit au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,2%.

Fata de anul precedent, principalul decalaj se mentine la incasarile din impozitul pe venit care s-au micsorat cu 1,2%.
Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 17,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 78,2 miliarde lei, au scazut  in termeni nominali cu 3,4% fata de anul precedent si cu 1,4 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 10,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, astfel:
la bugetul de stat cresterea a fost de 9,2% ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli la bunuri si servicii la Ministerul Sanatatii;
la bugetele locale cresterea a fost de 18,5% ca urmare a preluarii spitalelor de catre unitatile administrativ teritoriale;
la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate cresterea a fost de 14,8%  ca urmare a platilor efectuate pentru servicii medicale si medicamente.
Unele categorii de cheltuieli se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent: cheltuieli de personal (-19,9%), subventii (-21,3%), asistenta sociala (- 3,1%).
Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 61,5% fata de primele cinci luni ale anului 2010.
Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 34,7 %  ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.
Cheltuielile  pentru   investitii  care  includ  cheltuielile  de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele cinci luni in suma de 10,6 miliarde lei, fata de 9,8 miliarde lei inregistrate in aceasi perioada a anului precedent.

Biroul de presa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here