Excedentul de fonduri al bancilor americane a atins recordul de 1.770 mld. dolari

0
678
dolari-vartej-bani

dolari-vartej-baniBancile americane au la dispozitie un excedent record de fonduri, de 1.770 miliarde de dolari, rezultat din diferenta dintre depozite si imprumuturi care creste in cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, astfel ca in acest an au dublat achizitiile de titluri de Trezorerie.

Portofoliile de depozite ale bancilor au crescut cu 3,3%, la 8.880 miliarde de dolari, intr-un interval de doua luni incheiat pe 31 iulie, in timp ce creditele au avansat cu 0,7%, la 7.110 miliarde de dolari, potrivit datelor Rezervei Federale (Fed), relateaza Bloomberg.

Diferenta dintre depozitele si creditele bancilor a crescut cu 15% de la sfarsitul lunii mai, cel mai rapid avans inregistrat intr-o perioada similara dupa iulie 2010.

Bancile au cumparat in acest an titluri de Trezorerie si alte obligatiuni guvernamentale in valoare de 136,4 miliarde de dolari, suma de peste doua ori mai mare fata de 62,6 miliarde de dolari la nivelul intregului an 2011, detinerile totale ajungand la un record absolut de 1.840 miliarde de dolari.

Confruntate cu incetinirea cresterii economiei americane, cu un somaj de peste 8% in ultimii trei ani si cu obligativitatea de a detine active de calitate intr-o pondere mai mare, bancile acorda credite sub nivelul anterior recesiunii.

„Depozitele bancare continua sa aiba o crestere exploziva, iar bancile continua in schimb sa cumpere titluri de Trezorerie, in conditiile in care cresterea economica si inflatia incetinesc, criza din Europa planeaza deasupra capetelor noastre, iar incertitudinile politice domnesc”, a declarat Michael Mata, manager de fonduri la ING Investment Management Americas in Atlanta.

Detinerile totale de titluri de Trezorerie ale bancilor americane a atins 500 de miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel dupa iunie 2011, chiar daca diferenta dintre nivelul dobanzilor si inflatie, pentru titlurile pe termen de 10 ani, este de numai 0,38%, fata de 1,26% in deceniul precedent.

Pe de alta parte, cele mai mari cinci banci americane au avut cel mai prost semestru din ultimii patru ani. JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs si Morgan Stanley au obtinut in primul semestru venituri de 161 miliarde de dolari, in scadere cu 4,5% fata de intervalul similar din 2011 si cel mai redus nivel dupa 135 miliarde de dolari in 2008.

Bancile au atribuit declinul nivelului redus al dobanzilor si evolutiei negative a operatiunilor de trading. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here