Europa trebuie sa raspunda hotarat provocarilor crizei datoriilor publice

0
619

Europa inca mai are sanse de crestere economica in 2012
In lipsa unor masuri ferme, criza datoriilor publice pornita in Europa risca sa destabilizeze intreaga lume, dupa cum au avertizat oficiali de pe ambele maluri ale Atlanticului, iar ultima reuniunea G20 de la Paris a ajuns la concluzii similare,

reprezentanți ai Canadei, Japoniei, Marii Britanii ingrosand randurile celor care asteapta o decizie cuprinzatoare din partea Europei la summit-ul din 23 octombrie. in grupul complex al hotararilor care trebuie luate se afla trei directii: restabilirea increderii in sistemul financiar european prin recapitalizarea bancilor, clarificarea problemei datoriei Greciei prin stabilirea procentului de pierdere suportat de sectorul privat si, respectiv, construirea de fortificații pentru evitarea contagiunii inspre Italia si Spania, prin utilizarea Fondului de Stabilitate Financiara EFSF.
Marele subiect de dezbatere il constituie suma din imprumuturile acordate Greciei de catre sectorul privat (in principal de catre banci europene) care nu va mai fi rambursata in final: lupta stransa este in plina derulare, liderii europeni vizeaza procente de 40-60%, in timp ce bancile refuza pentru moment un procent peste 30%. « in cele din urma, sectorul privat ar putea fi forțat sa accepte pierderi de peste jumatate din banii acordați statului grec. Aceasta ar face necesara promisiunea ferma de a asigura macar 200 miliarde Euro aport de capital pentru bancile europene implicate. Pentru a confirma in plus ca valul de emoție nu afecteaza piețele datoriilor Italiei si Spaniei- gigantice in raport cu cea a Greciei- fondul EFSF ar putea oferi garanții pentru cei care decid sa imprumute aceste doua state. Pachetul final ar putea fi anunțat pe 23 octombrie, iar asteptarile sunt deja mari», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Economia europeana este deja intr-o faza de incetinire, dar o parte dintre vesti au aratat ca este totusi posibil ca o noua recesiune sa fie evitata. Acțiunea hotarata de restructurare a datoriei Greciei- dublata de un efort de recapitalizare masiv- ar putea reconstrui o parte din increderea pierduta de piețele financiare. impreuna cu o politica monetara mai relaxata- atat in Europa, cat si in SUA- economia ar putea inregistra o recuperare in 2012. « Pentru Romania, soluționarea crizei europene este foarte importanta : depindem de zona Euro prin legaturi comerciale si financiare si suntem direct interesați in depasirea fazei de criza. Un plan credibil ar ajuta foarte mult la revenirea la normalitate si ar stabiliza țarile dezvoltate din Europa, piața noastra esențiala de export, facand posibila expansiunea economiei locale cu cel putin 2% in 2012, in timp ce Leul ar putea inregistra din nou o lejera tendința de apreciere, intr-un palier timp mai lung. Pe de alta parte, lucrurile ar sta cu totul altfel daca nu sunt oferite semnale coerente si daca liderii politici europeni dezamagesc : sectorul bancar european ar fi supus la mari tensiuni, iar economia reala ar suferi din nou un recul greu de suportat de catre majoritatea romanilor», a precizat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizată de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii vă invităm să vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here