Euro se depreciaza, iar actiunile europene cresc, in asteptarea deciziei BCE

0
688
euro

euroMoneda euro s-a depreciat joi in raport cu dolarul american si alte valute de referinta, iar actiunile europene urca si se apropie de maximul ultimelor cinci saptamani, in asteptarea deciziei de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE).

Pietele se asteapta la o noua majorare a dobanzii de politica monetara din partea BCE, insa atentia investitorilor continua sa se concentreze in jurul crizei datoriilor de stat din zona euro.

BCE va majora probabil dobanda pentru cea de-a doua oara in acest an dupa reuniunea de joi a Consiliului Guvernator. Totodata, BCE ar trebui sa reitereze ca Grecia nu trebuie sa intre in default (incapacitate de plata), semnaland ca nu va da inapoi pe aceasta chestiune.

Un alt eveniment important este licitatia de obligatiuni de stat a Spaniei, care vrea sa plaseze titluri de 3 miliarde euro, testand apetitul investitorilor la o zi dupa ce Moody’s a retrogradat ratingul Portugaliei in categoria „junk”. Decizia a determinat cresterea dobanzilor pentru statele de la periferia zonei euro.

Euro s-a depreciat cu 0,1% fata de dolar, la 1,4296 dolari pe euro, in timp ce bursele europene sunt in crestere cu 0,25%.

Indicele bursier global MSCI stagneaza, iar actiunile chineze s-au depreciat cu 0,6% dupa ce Beijingul a ridicat dobanda de politica monetara pentru a treia oara de la inceputul anului, pentru a combate inflatia cu pretul incetinirii cresterii economice. Bursele emergente sunt in crestere cu 0,2%.

Pretul petrolului pentru piata americana a crescut cu 0,6%, la 97,25 dolari pe baril, dupa publicarea datelor oficiale care au aratat ca stocurile de titei din SUA au scazut peste asteptari saptamana trecuta.

Intre timp, moneda americana evolueaza stabil in raport cu un cos de valute de referinta. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here