Voronin cere UE sa il condamne public pe Traian Basescu pentru afirmatiile despre trecerea Prutului

0
688
rusia-steag

rusia-steagPresedintele PCRM (Partidul Comunistilor din R.Moldova), Vladimir Voronin, s-a declarat nemultumit de afirmatiile presedintelui roman Traian Basescu despre trecerea Prutului si a cerut ca acesta sa fie condamnat public de UE.

„Presedintele unei tari membre a UE a recunoscut ca fiind corecte actiunile unui criminal de razboi si ale unui calau nazist, (maresalul Ion) Antonescu, prin a carui participare nemijlocita au fost exterminati mai mult de 300.000 de oameni”, a declarat Voronin, relateaza PRO TV Chisinau.

Aceste declaratii intervin dupa ce presedintele Traian Basescu a amintit, la 22 iunie, la B1 TV, in contextul unei intrebari, ca se implinesc 70 de ani de la „hai sa-i spunem celebra «Soldati romani, va ordon treceti Prutul!»”. El a spus ca daca ar fi fost in acel moment istoric ar fi dat acelasi ordin. „Da, pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci probabil ca as fi facut-o”, a spus el.

„Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pntru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. asta (maresalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi – seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?”, a comentat Basescu.

Afirmatiile presedintelui roman au generat si nemultumirea Ministerului rus de Externe, care le-a calificat drept „bravade nerusinate ce justifica agresiunea fascista si profaneaza memoria milioanelor de jertfiti ai nazimului”.

Voronin a facut aceste declaratii in cadrul unei intalniri cu presedintele UE Herman Van Rompuy, caruia i-a transmis, de asemenea, nemultumirea sa fata de demiterea presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu, pe care o considera o demonstratie de forta si o „presiune fara precedent asupra intregului sistem judecatoresc”.

„Acest lucru si faptul ca guvernarea a modificat procedura de votare au avut loc cu aprobare si acord tacit din partea partenerilor nostri europeni”, a acuzat liderul PCRM. El a criticat Uniunea Europeana pentru ca nu a cerut acestei guvernari sa nu mai fie un „regim antipopular” care „flutura steagul UE ca pe o bata” si a adaugat ca nu il mai considera pe comisarul european Stefan Fule un partener de incredere pentru „ca ia pozitia celor din AIE”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here