ESOP: In trimestrul al treilea s-au tranzactionat 90.030 mp de spatii pentru birouri

0
1003
cladire-de-birouri-spatii-inchiriere

In ansamblu, cumuland toate tranzactiile cu spatii de birouri din Bucuresti –si cele de relocare, cele cele reinoire de contracte și de extindere, in trimestrul III din 2013 s-au tranzactionat 90.030 mp, fiind cel mai activ trimestru de la inceputul anului.

Si la noua luni, bilantul tranzactiilor totale din piata de birouri din Bucuresti este pe un trend pozitiv. in primele trei trimestre din 2013, in Bucuresti s-au realizat tranzactii de birouri (incluzand atat renegocieri/reinnoiri de contracte, cat si relocari de sedii), cu un volum total de 208.919 mp, conform datelor centralizate de Forumul celor mai importante companii de consultanta imobiliara prezente in Romania, ceea ce reprezinta cu aprox. 25% mai mult decat in aceeasi perioada din 2012.

Tranzactiile New Demand au crescut in ritm accelerat
Trimestrul III din 2013 s-a remarcat printr-o dinamica accelerata a unor tranzactii strategice si atent monitorizate de consultantii si dezvoltatorii imobiliari: tranzactiile de expansiune a companiilor existente in piata si a celor de intrare a unor companii noi in piata. Denumite generic tranzactii „New Demand” de consultantii imobiliari, acestea au inregistrat in trimestrul 3 un total de 19.599 mp inchiriati, mai mult cu 39% decat cele doua trimestre anterioare, cumulat.

Tranzactiile de acest tip sunt importante pentru jucatorii din piata imobiliara pentru ca indica ritmul dezvoltarii companiilor si implicit, al pietei birourilor, fiind un indicator in functie de care se face previzionarea nevoii (sau oportunitatii) de a construi cladiri noi de birouri. O piata a birourilor sanatoasa poate fi considerata cea in care exista o crestere progresiva si constanta a stocului de spatii de birouri inchiriate de companii nou intrate pe piata sau firme in expansiune.

„Daca in primul trimestru din 2013 am avut un volum total de 7.963 mp de tranzactii de tip New Demand si in trimestrul II un volum de 6.136 mp, in trimestrul III acesta a urcat vertiginos la 19.599 mp, mai mult decat o dublare fata de primul trimestru si de trei ori mai mult decat in al doilea trimestru. Acesta este un semnal bun, pentru ca tranzactiile de tip New Demand reduc din  stocul de spatii de birouri neocupate din piata si reflecta un fenomen pozitiv, de crestere a increderii companiilor in perspectivele dezvoltarii proprii sau in piata locala. Cresterea tranzactiilor New Demand a cuprins atat tranzactii cu suprafete mari, cat si cu suprafete medii si  o diversificare a mediilor din care provin, regasindu-se  companii multinationale care si-au reluat planurile de expansiune,start-up-uri locale, companii internationale care deschid pentru prima data un spatiu de birouri in Romania ”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.

Si fata de aceeasi perioada a anului trecut trimestrul III 2013 este mai bun  pe acest segment al tranzactiilor. Din acest punct de vedere, al tranzactiilor New Demand, trimestrul III din 2013 a  depasit cu 49% si volumul tranzactiilor New Demand din trimestrul III 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here