Eliberare Aviz de oportunitate pentru centrala Hidroelectrica de la Tarnita Lapustesti

0
685

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, d-nul Alin Tise, a eliberat Avizul prealabil privind oportunitatea intocmirii documentatiei „PUZ Centrala Hidroelectrica prin acumulare si pompaj – Tarnita – Lapustesti – investitie de interes national”.
Reamintim ca, in data de 03.08.2009, Consiliul Judetean Cluj a eliberat Certificatul de Urbanism pentru demararea acestei investitii.

Zona vizata, un teren in suprafata totala de 1.446.6000 mp., se afla pe teritoriul administrativ al comunelor Capusu Mare, Rasca, Gilau si Marisel, in extravilanul localitatilor. Aici urmeaza sa fie construite o cariera de piatra, captari, aductiuni, centrala propriu-zisa, lac de acumulare, constructii amplasate suprateran si subteran, in functie de solutia constructiva adoptata.
Prin PUZ vor fi reglementate delimitarea zonei aferente intregului obiectiv si se vor impune masuri clare in vederea atenuarii impactului aspupra mediului (terenul se afla partial in zona protejata de interes judetean „Lacul Tarnita”, in zona protejata ZP0 si ZP1). Prevederile documentatiei PUZ se vor corela cu prevederile Regulamentului local de urbanism al zonei protejate, in vederea respectarii regimului de protectie existent. Totodata, prin PUZ se vor prevedea masuri necesare pentru prevenirea unor dezastre ecologice si se vor prezenta solutiile de refacere a echilibrului natural al zonei, insotite de un grafic de realizare al acestora. Vor fi stabilite modalitatile de protejare a zonelor locuite (localitatea Lapustesti si colonia Marisel), precum si de evitare a blocarii si deteriorarii drumurilor publice. in zona carierei de piatra se vor prevedea amenajari de perdele verzi de protectie pentru stabilizarea versantilor, cat si pentru reducerea impactului vizual.
„Avem de a face cu proiectul uneia dintre cele mai mari investitii de care va beneficia judetul nostru. Destinata sa echilibreze sistemul energetic national, aceasta investitie va creea oportunitati si va produce beneficii pentru intreaga zona. Este o investitie a Guvernului Romaniei, pe care o sustinem, care va genera locuri de munca, dar va schimba si aspectul unei parti a zonei noastre. Alaturi de acest proiect, judetul Cluj va elabora o serie de alte proiecte complementare, pentru a folosi la maximum noul potential creeat aici”, considera presedintele Consiliului Judetean Cluj, d-nul Alin Tise.

Biroul de presa
14.03.2011

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEuropa Secreta
Articolul următorROMANIA DUPA 20 DE ANI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here