Dupa un „boom” si o criza, avocatii rafineaza contractele pentru inchirierea spatiilor de birouri AAA

0
646

“Multinaționalele de top sunt mult mai selective atunci cand vine vorba de termenii inchirierii unor locații reprezentative, care sa poata corespunde cerințelor de imagine și așteptarilor acestora, iar calitatea spațiilor oferite, facilitațile integrate acordate, managementul performant al operatorului si- desigur- conditiile contractuale,

devin chestiuni definitorii pentru negocierea cu succes a termenilor relocarii in sedii de categoria AAA”, a aratat Etienne Oprea, Avocat Partener al firmei de avocatura Cozmaciuc Puiu & Oprea.
Avocații de la Cozmaciuc, Puiu & Oprea au reprezentat recent grupul Willbrook International, dezvoltatorul si proprietarul Platinum Business and Convention Center, in negocierile purtate cu Samsung Electronics Romania privind inchirierea unui sediu in Platinum Business and Convention Center din Nordul capitalei. Contractul parafat de Willbrook International cu Samsung Electronics Romania prevede inchirierea pe termen lung a unui etaj intreg din cadrul Platinum Business and Convention Center.
„Negocierea termenilor inchirierii pentru spatiile de categoria „AAA” este un adevarat challenge pentru toate parțile implicate (i.e. proprietar, chiriaș, broker, avocați, arhitecți, constructori și consultanți tehnici) pentru a se asigura ca acestia vor raspunde celor mai variate așteptari și nevoi, potrivit specificului fiecarui chiriaș de top. Pe baza experientei acumulate in anii anteriori, putem spune ca ințelegerea dintre Willbrook International și compania sud-coreeana este un exemplu de redefinire a unor standarde ce vor trebui avute in vedere la inchirierea cladirilor de categoria AAA si ofera un indiciu clar cu privire la direcția in care se indreapta piața inchirierilor de spații de birouri pentru marii jucatori din domeniu”, a precizat avocatul Etienne Oprea.
in anii de <<boom>> al pietei imobiliare, conditiile contractuale privind inchirierile spatiilor de birouri sau comerciale erau – in general – favorabile proprietarilor, chiriasii fiind interesati mai degraba de dezvoltarea rețelei si asigurarea prezenței in cat mai multe locatii, fara a acorda o atenție deosebita gestiunii riscurilor, strategiei de exit ori a detaliilor financiare sau operaționale. Aceasta a condus la acumularea unui cost total mult prea mare platit de catre chiriasi fața de ceea ce aveau sa primeasca efectiv. Criza economica ce a urmat a condus insa la apariția multor situatii grave, greu de dezamorsat, in care nevoia unui turn-around urgent a pus pe mulți chiriasi și proprietari in poziții dificile, aceștia trebuind sa gaseasca solutii „salvatoare”, care se dovedeau in același timp și foarte costisitoare pentru revenirea la o stare de echilibru. Nici proprietarii nu s-au aflat intr-o situatie mai fericita, pentru ca lipsa chiriașilor și dificultațile financiare ale celor existenți au adus adesea in discuție necesitatea menținerii pe linia de plutire a proiectului imobiliar, in condițiile in care bancile și furnizorii de utilitați bateau tot mai des la ușa lor.
“Experiența din trecut a condus in timp la o rafinare a condițiilor și termenilor pentru inchirierea spatiilor de birouri, astfel incat, fiecare dintre partenerii contractuali urmareste sa se asigure ca avantajele sunt reale de ambele parți. Samsung Eletronics Romania- de exemplu- s-a dovedit a fi un partener de negocieri foarte abil si, impreuna cu reprezentantii sai, am reusit sa agream termenii unei inchirieri la cele mai inalte standarde pe care piața le ofera in acest moment”, a precizat avocatul Etienne Oprea.

Cozmaciuc, Puiu & Oprea – societate civila de avocati

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here