Drama unei femei, transpusa in imagini, a impresionat o lume intreaga

0
720
Aesha-Mohammadzai-poveste-femeie

Aesha-Mohammadzai-poveste-femeieAesha Mohammadzai a fost desfigurata pe cand avea 18 ani de sotul ei taliban dupa ce a incercat sa scape de casatorie. I-au fost taiate nasul si urechile, iar acum, la patru ani de cand a fugit in Statele Unite ale Americii, femeia incearca sa lase in urma momentele dureroase pe care le-a trait.

Imaginea femeii afgane careia i-a fost taiat nasul de catre sotul ei a revoltat si induiosat in acelasi timp opinia publica dupa ce poza ei a fost publicata pe coperta revistei Time.

Poza a fost semnalul de alarma asupra brutalitatilor la care sunt supuse femeile din Afghanistan, informeaza Daily Mail.

La patru ani de la evenimente, Aesha incearca sa lase in urma toate evenimentele neplacute prin care a trecut si sa se adapteze la viata din Statele Unite ale Americii, acolo unde a primit azil politic.
De atunci, ea a suferit mai multe operatii pentru reconstructia nasului si a primit educatia care i-a fost refuzata in tara natala.

A ajuns in SUA fara sa stie engleza, dar a reusit sa se descurce intr-un mediu total diferit fata de cel cu care era obisnuita.

Totusi, cei apropiati marturisesc ca aceasta este inca marcata profund de evenimentele prin care a trecut si trece de la o stare la alta, de la agitatie si accese de furie la afectiune nemasurata pentru cei din jur.  

Psihologul Shiphra Bakhchi, care a ajutat-o pe Aesha sa treaca pentru stresul post-traumatic, crede ca desfigurarea la care a fost supusa i-a cauzat cicatrice mai mari la nivel mental decat fizic. „Sper ca la un moment dat ea sa fie o tanara doamna normala care a trecut printr-o trauma teribila”, a spus psihologul.

Cand Aesha avea 12 ani, tatal ei i-a promis unui luptator taliban ca fetita se va marita cu el, pentru a plati o datorie. Ea a fost data familiei acestuia, care a abuzat-o si a fortat-o sa doarma in grajd, cu animalele.

Cand fata incercat sa fuga, sotul ei a pedepsit-o taindu-i nasul si urechile.

Aesha-Mohammadzai-coperta-revistaAesha a povestit momentele ingrozitoare prin care a trecut. „Cand mi-au taiat nasul si urechile am lesinat. in mijlocul noptii simteam ca si cum aveam apa calda in nas. Am deschis ochii si nici macar nu puteam vedea din cauza sangelui”, a spus ea.

Lasata sa moara in munti, s-a tarat pana la casa bunicului ei iar tatal a reusit sa o duca la o clinica medicala americana unde doctorii s-au ingrijit de ea timp de zece saptamani.

Apoi, a fost transportata la un adapost secret din Kabul, iar in august 2010 a zburat in SUA la initiativa Fundatiei Grossman Burn. A fost preluata de o organizatie de caritate din New York numita „Femei pentru Femeile Afgane”, care au intretinut-o si au platit pentru educatia ei.

Dar Aesha a devenit curand nemultumita iar comportamentul ei a trezit semne de ingrijorare. intr-un acces de furie, s-a aruncat la podea si s-a dat cu capul de parchet, tragandu-se de par si muscandu-si degetele.

Persoana care avea grija in principal de ea la centru, Esther Hyneman, martora la furia Aeshei, a spus ca nu avea cum sa o opreasca din a-si face rau si a sunat la serviciile de urgenta pentru ajutor. Dupa acest episod, Aesha a fost internata in spital pentru zece zile.

In decembrie 2011, Aesha a plecat sa locuiasca cu Mati Arsla si Jami Rasouli-Arsala, rude ale unei membre din organizatia care a gazduit-o. Aici, ea se pare ca s-a adaptat mai bine.

Aeshei i s-a implantat o proteza pentru nas, dar doctorul Peter Grossman spera sa-i ofere femeii „o solutie permanenta”, ceea ce inseamna reconstructia nasului si a urechilor folosind oase, tesut si cartilaj din alte parti ale corpului. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here