Filmul lui CRISTIAN MUNGIU a luat DOUĂ PREMII LA CANNES – cel mai bun scenariu şi cea mai bună interpretare feminină

0
735
cristian-mungiu

cristian-mungiuCristian Mungiu şi-a adjudecat duminică premiul pentru scenariu, pentru pelicula „După dealuri”, cu care a fost prezent în acest an în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes. Filmul a fost distins şi cu premiul pentru interpretare feminină, decernat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

 

Cristian Mungiu a declarat, duminică, la gala de premiere de la Cannes, că în spatele poveştii din „După dealuri” există „oameni care au suferit cu adevărat”, amintind că filmul este bazat pe fapte reale.

Mă bucur să mă aflu aici. Nu ştii niciodată când ţi se mai dă această ocazie„, a spus Cristian Mungiu pe scena de la Palais des Festivals, unde se desfăşoară ceremonia de premiere.

Cristian Mungiu este scenaristul şi regizorul filmului „După dealuri/ Beyond the Hills”, înscris la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în septembrie anul trecut, cu titlul „Provizoriu”.

Pelicula reprezintă o coproducţie între casa cineastului român – Mobra Films -, casa franceză Why Not Productions şi casa de producţie, cu sediul în Belgia, a fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Les Films du Fleuve.

Filmul „După dealuri/ Beyond the Hills” spune povestea a două fete, Alina şi Voichiţa, care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Din distribuţia filmului lui Mungiu fac parte Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu şi Valeriu Andriuţă.

Cristian Mungiu este deţinătorul unui premiu Palme d’Or pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, primit în 2007.

Mungiu s-a remarcat cu filmul „Occident”, în 2002, iar după primirea distincţiei de pe Croazetă, el a produs şi a participat la realizarea filmului colectiv „Amintiri din Epoca de Aur” ( I – „Tovarăşi, frumoasă e viaţa!” şi II: „Dragoste în timpul liber”) în 2009. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here