Documente secrete asupra razboiului din Afganistan, publicate de presa internationala

0
629
afganistan

afganistanStatele Unite au condamnat cu fermitate, duminica, publicarea unor documente confidentiale despre presupuse legaturi intre serviciile secrete pakistaneze si insurgentii afgani, intr-un comunicat dat publicittii de Casa Alba.

 Potrivit cotidianului New York Times, care a publicat duminica, alaturi de alte doua publicatii, documente difuzate de Wikileaks, acestea „ar sugera ca Pakistanul, in mod oficial un aliat al Statelor Unite, permite membrilor serviciului sau de informatii sa antreneze, in mod direct, talibani”.

Caracterizand intalnirile drept „sedinte de strategie secret”, cotidianul american afirma ca acestia „organizau retele de grupuri insurgente care lupta impotriva militarilor americani in Afganistan si chiar organizeaza comploturi vizand asasinarea unor lideri afgani”.

New York Times afirma ca publicatia britanica The Guardian si saptamanalul german Der Spiegel au primit, de asemenea, in urma cu cateva saptamani, documentele obtinute de Wikileaks, care public frecvent informatii confidentiale.

Sursa acestor scurgeri de informatii nu a fost identificat.

Cele trei publicatii au acceptat sa publice duminic aceste informatii, sintetizate din 92.000 de documente „utilizate de ofiteri din cadrul Pentagonului si de trupe de pe teren”, deoarece urmeau sa fie difuzate pe Internet.

„Majoritatea rapoartelor sunt rapoarte de rutina, chiar banale, dar multe dintre ele au un caracter percutant asupra acestui razboi care dureaza de aproximativ nou ani”, releva New York Times.

The Guardian afirma ca documentele, care releva numarul in crestere de civili ucisi de fortele de coalitie si de talibani „dau o imagine devastatoare razboiului, (considerat) o stare de esec in Afganistan”.

SUA condamna publicarea documentelor secrete asupra razboiului din Afganistan

„Statele Unite condamna cu fermitate publicarea de informatii confidentiale, de catre persoane si organizatii, care ar putea pune in pericol viata americanilor si a aliatilor nostri si ameninta securitatea national”, declar consilierul pentru probleme de securitate national al presedintelui Barack Obama, generalul James Jones, intr-un comunicat.

„Wikileaks (un site de resurse si analiza politica) nu a incercat sa ne contacteze in legtura cu aceste documente, Statele Unite afland din presa despre difuzarea acestor documente (confidentiale)”, precizeaza James Jones.

„Aceste scurgeri de informatii nu vor avea consecinte asupra angajamentului nostru in curs, vizand sa consolideze alianta noastra cu Afganistanul si Pakistanul, sa-i infrang pe inamicii nostri comuni si sa sustina aspiratiile afganilor si pakistanezilor”, a dat el asigurari.

Generalul James Jones, care nu a confirmat si nici nu a dezmintit veridicitatea acestor documente, a subliniat ca ele se refera la o „perioada cuprinsa intre ianuarie 2004 si decembrie 2009” si ca, la 1 decembrie 2009, presedintele Barack Obama a „anuntat o nou strategie” in Afganistan.

Ambasadorul pakistanez condamna publicarea documentelor despre razboiul din Afganistan

Ambasadorul Pakistanului in Statele Unite a considerat ca „iresponsabil” publicarea acestor documente confidentiale si a confirmat ca tara sa este deplin angajata in lupta impotriva insurgentilor islamisti. Intr-un comunicat, Husain Haqqani a apreciat ca aceste documente ar contine informnatii inexacte, adugand c ele „nu reflecta realitatea de pe teren”.

„Statele Unite, Afganistanul si Pakistanul sunt parteneri strategici si incearca impreuna sa infrang, militar si politic, al-Qaida si aliatii si talibani”, a declarat ambasadorul.

„Aceste rapoarte nu reflecta nimic altceva decat comentarii, emanand de la o singur sursa, si zvonuri, abundente de o parte si de alta a frontierei (Pakistanului cu Afganistanul) si care s-au dovedit false, in urma unui examen aprofundat”, a continuat el.

Un oficial american a apreciat, sub protectia anonimatului, ca nu este „surprinzator ca exist ingrijorari cu privire la ISI” (serviciile de informatii pakistaneze). Acesta este motivul pentru care, a adugat el, „presedintele a ordonat o reexaminare a politicii (duse in Afganistan) si o schimbare de strategie”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here