Deprecierea Leului- firesca ; moneda nationala- inca prea puternica

0
755
leu-euro

leu-euroDeprecierea monedei nationale- semnificativa pe trimestrul in curs ; fata de inceputul anului, insa, Leul s-a depreciat- deocamdata- doar cu 0,05%. Euro- s-a apreciat usor fata de Dolarul American si Yen, dar a scazut fata de Zlotul Polonez, Francul Elvetian si… Forint.

 «Leul s-a depreciat constant in luna iunie, dar aceasta evolutie era de asteptat, dat fiind atat contextul economic international, cat si cel intern. in ultima saptamana, moneda nationala a inregistrat noi minime pe anul in curs intrucat Euro s-a apreciat usor fata de majoritatea monedelor lumii, iar Leul si economia romaneasca <<nu au avut nici un argument>> cu care sa se impotriveasca acestei tendinte, ci dimpotriva ”, a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

Saptamana trecuta, Leul a deschis sedintele de tranzactionare cu un nivel de 4,2180 Lei pentru 1 Euro si a incheiat vineri seara cu o cotatie de 4,2280 Lei pentru 1 Euro, dupa ce a trecut prin maximul de 4,2431. Astfel pe parcursul saptamanii trecute, Leul a marcat o depreciere de 0,23% si s-a apropiat de nivelul de la inceputul anului curent, cand a deschis tranzactionarea cu 4,2258 Lei pentru 1 Euro. « Cunoscand acum evolutia economiei romanesti din primele 3-4 luni ale anului, se poate vedea ca aprecierea monedei nationale pana la o cotatie de 4,0803 Lei pentru 1 Euro (de exemplu, la 31 martie) a fost nefireasca, explicabila in special prin speculatiile <<la scara larga>> care au mizat pe aprecierea Leului », arata analistii X-Trade Brokers.
De altfel, in ultimele zile, Euro s-a apreciat fata de o serie de monede- fata de Dolarul American (cu 2,11%), Yenul Japonez (0,97%) etc. Temerile privind situatia UE s-au atenuat usor in ultimele zile : Spania a strans 3,5 mld. euro in urma unei emisiuni de obligatiuni, liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord privind efectuarea rezultatelor testelor de stres care vor avea loc in sistemele bancare nationale si care vor fi facute publice etc.
Cu toate acestea, au fost insa si monede care au crescut, in ultima saptamana, comparativ cu moneda europeana, intre care Zlotul Polonez, Francul Elvetian si Forintul. Zlotul polonez a fost sustinut de comunicarea unor rezultate economice pozitive : in luna precedenta, salariile si angajarile in sectorul privat au crescut, la fel si productia industriala (cu 14% rata anualizata). in ceea ce priveste Francul Elvetian, cresterea sa fata de Euro se datoreaza relaxarii politicii Bancii Nationale a Elvetiei privind limitarea aprecierii monedei, ca mecanism de protectie impotriva deflatiei ; considerand ca acest pericol s-a diminuat considerabil, Francul <<a fost lasat>> sa intre pe un curs de apreciere fata de Euro.
Evolutia Forintului a avut la baza atat o corectie- dupa deprecierea dramatica de la inceputul lunii, cat si efectele anuntarii masurilor anti- criza pe care intentioneaza sa le implementeze Guvernul de la Budapesta; intre acestea : inghetarea cheltuielilor publice, reducerea cu 15% a salariilor bugetarilor, scaderea impozitelor aplicate IMM-urilor de la 19% la 10%, precum si eliminarea a 10 taxe percepute acestora.
« Diferenta dintre masurile anuntate de Guvernul Romaniei si, respectiv, cel de la Budapesta consta in faptul ca cele din urma, dincolo de a viza reducerea deficitului bugetar sprijina si segmentul de baza al economiei- IMM-urile, iar investitorii- inclusiv cei de pe piata de capital- capata astfel incredere si in moneda tarii respective », a aratat Victor Safta.  « Raportat la stadiul actual al economiei romanesti- Leul este inca prea puternic ; fara diferitele speculatii de pe piata de capital si fara interventiile BNR, am avea cotatiile reale,  la un nivel cu mult mai slab fata de Euro decat cel inregistrat in prezent. Dar- deocamdata cel putin- e greu de crezut ca se va intampla asa ceva », a precizat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, cu filiale in multe tari europene (Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania, Romania, Rusia etc), precum si in Asia (China si India), fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii, iar echipele locale ofera gratuit cea mai competenta consultanta de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 50 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane Euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs. 
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here