Decizia cu privire la intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, amanata pana in septembrie

0
712
pasaport-schangen-bani-euro

pasaport-schangen-bani-euroConsiliul JAI nu va stabili la reuniunea de joi o data pentru intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, insa va lua o decizie in acest sens cel mai tarziu in septembrie, potrivit unui proiect de concluzii.Conform proiectului, Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul

Schengen pentru o perioada nedeterminata, in pofida indeplinirii criteriilor tehnice, conform unui proiect de concluzii al Consiliului ministirilor UE pentru Afaceri Interne, potrivit site-ului Novinite.com.

Ministrii de Interne europeni se intalnesc joi la Luxemburg, unde vor lua nota de faptul ca sistemele de control la granita ale Romaniei si Bulgariei au fost imbunatatite pentru a indeplini standardele Schengen, dar nu vor stabili si data intrarii celor doua tari in spatiul Schengen, afirma DPA, citand un diplomat care s-a referit la proiectul de declaratie a consiliului JAI.

Parlamentul European si-a exprimat miercuri sprijinul pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen si a cerut guvernelor europene sa nu tina cele doua tari „ostatice ale discursului populist”, potrivit europarlamentarului conservator portughez Carlos Coelho.

Ministrii europeni „vor reveni asupra subiectului cat mai curand posibil si cel mai tarziu in septembrie 2011, in vederea luarii unei decizii”, a adaugat diplomatul citat, citand proiectul de declaratie.

„Nu este un cec in alb”, a spus el, precizand ca mai multe tari – Germania, Franta, Olanda, Suedia, Finlanda si Belgia – vor sa vada, inainte de a lua o decizie, raportul anual al UE privind eforturile de lupta impotriva criminalitatii, care ar urma sa fie publicat in iulie.

„Daca raportul confirma evolutii pozitive (…), statele membre vor avea o atitudine mai favorabila in privinta inceperii procesului care va duce la eliminarea granitelor interne”, a mai spus sursa citata.

DPA, preluata de site-ul Novinite.com, citeaza si o alta sursa europeana, care a afirmat ca intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen nu va fi finalizata „pana in primavara anuliu 2012”, chiar daca va fi aprobata in septembrie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here