Basescu vrea reorganizarea administrativa a Romaniei in opt judete: Actualul sistem genereaza coruptie

0
661
spatiu-verde

spatiu-verdePresedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa analizeze reorganizarea administrativa a tarii prin inlocuirea celor 41 judete cu 8 judete mari sau 7 judete si municipiul Bucuresti, aratand ca actualul sistem, mentinut din 1968, genereaza ineficienta in utilizarea banilor UE si coruptie.

Seful statului a mentionat ca organizarea administrativa a Romaniei este facuta pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, in 21 de ani de parlamentarism, nici macar articolele in care scrie „Republica Socialista Romania”.

El a apreciat ca un nou sistem administrativ ar reduce birocratia si ar accelera procesul de descentralizare.

Presedintele Basescu a sustinut ca nu se poate realiza o dezvoltare rationala a Romaniei cu unitati administrative atat de mici precum actualele judete, el precizand ca derularea proiectelor cu fonduri europene pe aceasta structura inseamna utilizarea ineficienta a banilor.

„Nu se poate privi la o dezvoltare rationala a Romaniei in unitati administrative atat de mici, iar modul cum se utilizeaza banii europeni pe proiecte foarte mici in interiorul unui judet nu este nimic altceva decat ineficienta utilizarii banilor europeni. Se face canalizare si faci o statie de epurare in loc sa faca o magistrala care sa treaca prin trei judete, se face o singura o singura statie de epurare mare, ca sa nu mai vorbim de structura judeteana de drumuri, care pur si simplu este fracturata. si mai este un motiv pentru care eu cred ca trebuie desfiintate cele 41 de judete si teritoriul reorganizat pe 8 judete mari sau 7 judete plus municipiul Bucuresti si zona metropolitana a judetului Ilfov, corespunzator regiunilor de dezvoltare economica stabilita cu Uniunea Europeana: reducerea masiva a birocratiei si a institutiilor deconcentrate ale statului. Avem 41 de inspectorate de politie in loc sa avem 7 sau 8, avem 41 de directii agricole, 41 de directii sanitare, 41 de directii de finante publice, bine incarcate altfel, si asa mai departe, tot din 41 in 41 numaram sutele de birocrati care fac amara viata si a populatiei si a primarilor de la nivel judetean”, a spus Basescu.

Seful statului a vorbit despre coruptia de la nivelul judetelor, unde s-au format „familii transpartinice”.

„Cea mai puternica proba o avem in raportul pe care o sa-l avem in zilele urmatoare, sa vedem ce s-a intamplat in multe dintre judete cu proiectele finantate din bani europeni. Ministerele aproba proiectele, se dau pe mana consiliilor judetene pentru executie si vedem pe urma ce iese. Perspectiva este sa avem o suspendare temporara de utilizare a banilor pana cand gasim solutii”, a spus Basescu.

El a adaugat ca in zilele urmatoare va aparea un raport care va arata ceea ce s-a intamplat in judete cu proiectele aprobate din bani europeni.

Presedintele Basescu a mai spus ca stie „sensibilitatea partidelor pe aceasta tema”, respectiv ca tuturor li se pare ca daca au presedintele CJ „stapanesc” judetul. „Cred ca trebuie sa ne ridicam deasupra intereselor politice”, a adaugat presedintele.

„Un lucru care trebuie luat in serios in momentul de fata privind la realitatile Romaniei – nu as vrea sa folosesc un termen foarte dur, dar vreau totusi sa fie pe intelesul tuturor, si v-o spune un om care poate observa si are si curaj sa spuna: coruptia de la nivelul judetelor. S-au creat niste familii vesnice, interpartinice, se schimba, se rotesc, clientii raman aceiasi si cea mai puternica proba o avem in raportul care o sa apara in zilele urmatoare, sa vedem ce s-a intamplat in multe din judete cu proiectele finantate din bani europeni. Ministerele aproba proiectele, se dau pe mana consiliilor judetene pentru executie si vedem pe urma ce iese. Perspectiva este sa avem o suspendare temporara de utilizare a banilor pana cand gasim solutii. Cei care isi fac iluzii ca se poate construi lasand judetele, ca mai cream o caciula intermediara, niste superjudete ca regiuni si le dam atributiuni, se insala. Este un pas de crestere a birocratiei, ori obiectivul este debirocratizarea si spargerea relatiilor create in mai toate judetele. Sunt aproape in relatie de familie”, a spus Basescu.

Seful statului a aratat ca stie ca tuturor partidelor li se pare ca a avea un presedinte de consiliu judetean inseamna „a stapani judetul” din punct de vedere al influentei si al resurselor financiare, dar ca a venit momentul ca fortele politice sa se ridice deasupra intereselor de partid daca doresc sa faca lucruri utile pentru tara. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here