Daniela Rebega: “Ferma de familie inseamna mai mult decat o ocupatie profesionala, fiind un stil de viata bazat pe traditii si convingeri despre viata si munca”

0
1081

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – impreuna cu Universitatea de Știinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti – a organizat conferinta cu tema „Ferma de familie hraneste lumea, protejand planeta”, eveniment derulat in contextul „Zilei Internationale a Alimentatiei”, sub egida Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite. in acest context, am solicitat un interviu directorului Directiei Programe de Dezvoltare Rurala, in cadrul Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Daniela Rebega.

* Ce inseamna si ce rol au fermele de familie, pentru populatia rurala?

Ferma de familie este asociata cu valorile familiei, cum ar fi solidaritatea, continuitatea, angajamentul. Ferma de familie inseamna mai mult decat o ocupatie profesionala, fiind un stil de viata bazat pe traditii si convingeri despre viata si munca. Ferma de familie are o importanta majora pentru dezvoltarea echilibrata a mediului rural, atat din punctul de vedere al agriculturii, cat si din punct de vedere social si de mediu. Activitatile fermei de familie nu se rezuma, de multe ori, doar la cele agricole, cuprinzand de asemenea activitati sociale importante pentru comunitate si familie, pastrarea traditiilor populare si a mestesugurilor, a turismului rural si agro-turismului, iar – prin practicile agricole extensive – sprijina protectia mediului. Conceptul fermei de familie include urmatoarele elemente:
– atat proprietatea, cat si administrarea sunt detinute de familie sau de afini (rude de pana la gradul III);
– proprietatea, dar si administrarea si controlul sunt transmise in familie de la o generatie, la alta;
– majoritatea lucrarilor sunt realizate in comun;
– mare parte din venit este realizat de familie;
– mare parte din venitul familiei provine din agricultura;
– membrii au legaturi de sange sau prin casatorie;
– familia locuieste in zona rurala.

* Cat de mult se poate baza agricultura romaneasca pe productiile obtinute de fermele de familie si care exced necesitatilor personale ale familiei respective?

Avand in vedere ca noul concept de “ferma de familie” pe care il vizam in PNDR 2014-2020 nu urmareste doar sprijinirea fermelor mici, ci fermele care sunt gestionate de familii, sprijinul se adreseaza fermelor viabile din punct de vedere economic si care pot fi – in acelasi timp – actori importanti pe piata. Astfel ca piata se poate baza pe productia obtinuta in cadrul fermelor de familie!
in plus, in PNDR 2014-2020 se acorda o importanta semnificativa asocierilor de ferme, inclusiv de ferme de familie, in cadrul Cooperativelor si Grupurilor de producatori, care vor fi prioritizate la sprijin si vor primi punctaj suplimentar. in acest mod, se poate realiza comercializarea in comun a produselor agricole si dezvoltarea pietei de produse nationale.

* in ce stadiu de aprobare se afla noul Program National pentru Dezvoltare Rurala si cand se va putea beneficia de acesta?

PNDR 2014-2020 a fost transmis oficial la Comisia Europeana in data de 1 iulie 2014. in momentul de fata, serviciile Comisiei analizeaza continutul Programului, urmand etapa de negocieri cu autoritatile din Romania. Lansarea masurilor se va face imediat dupa aprobarea PNDR. Cu toate acestea, prin asumare, Romania a lansat in perioada mai-iulie o sesiune dedicata fermelor de familie, din bugetul PNDR 2014-2020, in valoare de 150 milioane de euro (in baza prevederilor regulamentului de tranzitie).

* Concret, cum sunt sprijinite fermele de familie in noul PNDR?

in cazul fermei de familie, se vor crea oportunitati pentru achizitionarea de utilaje si echipamente; realizarea de proiecte ce prevad constructii-montaj (grajduri, fanare, cladiri anexe etc.); infiintarea de plantatii de vita de vie, pomi si arbusti fructiferi si/sau pepiniere, dar si oportunitati pentru reducerea costurilor cu forta de munca, prin ocuparea membrilor de familie cu toate activitatile agricole din cadrul exploatatiei si pentru completarea veniturilor din activitatea agricola, cu venituri din activitati complementare non-agricole.
Iar, pentru a da cateva exemple de finantari, valoarea maxima acordata unui proiect aferent Masurii de sprijin pentru ferma mica este de 15.000 de euro, cu 100% sprijin nerambursabil. insa – de pilda – pentru sub-masura „Modernizarea exploatatiilor agricole” se poate ajunge la un milion de euro pentru sectorul vegetal, in cazul proiectelor care prevad constructii-montaj si chiar la maximum doua milioane de euro, in cazul proiectelor care prevad crearea de lanturi scurte de aprovizionare. Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 50%, cu posibilitatea majorarii cu 20 de puncte procentuale – dar fara a depasi 90% – de exemplu, in cazul investitiilor in zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice, investitii colective si proiecte integrate, care realizeaza activitati de productie, procesare, comercializare.

* Care vor fi pasii necesari unui micro-fermier pentru a beneficia de fonduri?

in primul rand, va trebui sa se informeze cu privire la posibilitatile de finantare, iar apoi sa elaboreze proiectul si planul de afaceri/studiul de fezabilitate si sa completeze cererea de finantare, care poate fi depusa on-line. Nu in ultimul rand, va trebui sa obtina autorizatiile legale necesare. insa, detaliile cu privire la etapele procedurale si documentele necesare vor fi prevazute in Ghidul solicitantului. Iar, in vederea facilitarii accesarii sprijinului financiar pentru dezvoltarea fermelor de familie, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale intervine prin punerea la dispozitia solicitantilor a pachetului de proiecte-tip, adresate fermelor de familie si prin realizarea planurilor de afaceri adresate fermelor mici, prin intermediul Masurii de Consultanta. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here