Cum obtii protectie consulara in afara UE. Ce drepturi au europenii in strainatate

0
667
steaguri-europa

steaguri-europaComisia Europeana sustine ca, in acest an, unul din sase europeni a planificat sa isi petreaca concediul in afara Uniunii Europene, in cazul in care tara din care provin nu are reprezentanta in statul in care se afla, cetatenii europeni pot solicita asistenta ambasadei oricarei tari UE.

In ansamblu, europenii efectueaza in fiecare an aproximativ 90 milioane de calatorii in afara UE, fie din motive profesionale, fie pentru agrement.

In cazul in care un european are nevoie de ajutor in strainatate si tara din care provine nu are ambasada sau consulat, Comisia Europeana precizeaza ca toti cetatenii UE au anumite drepturi care deriva din cetatenia europeana.

„De exemplu, in cazul in care tara dumneavoastra nu este reprezentata, puteti solicita asistenta ambasadei sau consulatului unei alte tari UE. Acest drept se aplica in situatii intalnite in mod curent, cum ar fi furtul unui pasaport, un accident grav sau o boala grava, precum si in situatii de criza – cum ar fi evenimentele recente din Libia”, explica intr-un comunicat CE, publicat, miercuri, pe site-ul institutiei.

Pentru a face acest drept mai cunoscut, toate pasapoartele noi eliberate in Uniunea Europeana vor include informatii tiparite privind protectia consulara, impreuna cu adresa site-ului UE care ofera detalii despre locurile de unde puteti obtine ajutor pe durata concediului dumneavoastra in afara UE: www.consularprotection.eu. 20 de state membre ale UE fac deja sau au confirmat ca vor face acest lucru pentru toate pasapoartele nou eliberate. Se asteapta ca si celelalte sa le urmeze exemplul cat mai curand.

„Este important ca, atunci cand calatoresc in strainatate in aceasta vara, cetatenii europeni sa isi cunoasca drepturile”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.

Potrivit oficialului european, daca statul membru din care provine cetateanul nu este reprezentat intr-o tara din afara UE, el are dreptul de a solicita asistenta din partea oricarui consulat sau ambasada UE si are dreptul la protectie in aceleasi conditii ca si resortisantii statului membru catre a carui ambasada se indreapta.

„In scopul consolidarii acestor drepturi si al facilitarii protectiei consulare cotidiene a cetatenilor, in urmatoarele sase luni, Comisia Europeana va propune masuri legislative in materie de coordonare si de compensatie financiara. Protectia consulara tine de solidaritatea europeana. Cetatenii ar trebui sa stie unde sa gaseasca ajutor in caz de necesitate si nu ar trebui sa isi faca griji cu privire la procedurile administrative”, mai spune Reding.

Singurele tari in care au reprezentante diplomatice toate cele 27 de state membre ale UE sunt Statele Unite, China si Rusia.

Crizele din Libia, Egipt si Yemen au pus in evidenta importanta sprijinului consular pentru cetatenii ajunsi in strainatate in voia sortii. De exemplu, in momentul izbucnirii crizei din Libia, in aceasta tara se aflau aproximativ 6.000 de cetateni UE, dar numai opt state membre aveau reprezentante acolo. De asemenea, protectia consulara este importanta in situatii curente, cum ar fi pierderea sau furtul unui pasaport, un accident grav sau o boala grava, arestare sau detentie, mai arata CE.

Tratatele UE garanteaza tuturor cetatenilor UE dreptul la tratament egal in materie de protectie din partea autoritatilor diplomatice si consulare ale oricarui stat membru, atunci cand calatoresc sau locuiesc pe teritoriul unei tari terte in care propria tara nu este reprezentata (articolul 20 alineatul (2) litera (c) si articolul 23 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si articolul 46 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene). in aproape toate tarile lumii, cel putin un stat al UE nu este reprezentat.

Cu toate ca 62 la suta dintre europeni se asteapta sa primeasca de la ambasada unei alte tari UE un ajutor similar celui pe care l-ar primi de la ambasada propriei tari, nu toti europenii si functionarii consulari sunt la curent cu dimensiunea Uniunii a protectiei consulare.

In raportul privind cetatenia din octombrie 2010 (a se vedea IP/10/1390 si MEMO/10/525), Comisia s-a angajat sa consolideze, prin masuri legislative si o mai buna informare, eficienta aplicarii dreptului la asistenta in tari terte al cetatenilor UE.

In 23 martie 2011, Comisia a lansat un site web specializat – www.consularprotection.eu – pe care cetatenii UE care calatoresc in tari din afara UE pot gasi sfaturi de calatorie, precum si detaliile persoanelor de contact din cea mai apropiata ambasada.

De asemenea, inainte de sfarsitul acestui an, Comisia va inainta propuneri legislative care vizeaza: consolidarea gradului de securitate juridica in ceea ce priveste domeniul de aplicare, conditiile si procedurile legate de protectia consulara si optimizarea utilizarii resurselor, inclusiv in situatii de criza; instituirea masurilor de coordonare si cooperare necesare pentru a facilita protectia consulara curenta pentru cetatenii UE nereprezentati si pentru a rezolva problema compensatiilor financiare in materie de protectie consulara in situatii de criza, mai noteaza sursa citata. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here