Managerii estimeaza crestere moderata in toate sectoarele de activitate in iulie-septembrie

0
514
grafic-economie-sus

grafic-economie-susManagerii societatilor comerciale estimeaza pentru iulie-septembrie o crestere moderata a activitatii in industrie, constructii, comert si servicii, o relativa stabilitate a numarului de angajati si o majorare a preturilor produselor, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj INS.

In cadrul anchetei de conjunctura din iulie 2011, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total (+8% la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste). Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere mult mai accentuata decat pe total, respectiv in fabricarea autovehiculelor de transport rutier (sold conjunctural +18%), fabricarea bauturilor (sold conjunctural +8%), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice si fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (solduri conjuncturale +5%).

Totodata, pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Activitatea de constructii va inregistra, in urmatoarele trei luni, un avans moderat al volumului productiei (sold conjunctural +12%) si o relativa stabilitate a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +5%). Numarul de salariati va fi realtiv stabil (sold conjunctural +3%), iar preturile vor urca moderat (sold conjunctural +14%).

si pentru sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat in iulie o crestere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +8%), in timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri va inregistra o relativa stabilitate (sold conjunctural +5%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +1%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor creste(sold conjunctural +21%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o crestere moderata (sold conjunctural +10%), iar numarul de salariati va ramane stabil (sold conjunctural +3%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +11%). (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here