Anchetatorii norvegieni, derutati de personalitatea "malefica" a lui Anders Behring Breivik

0
716
anders-arest-politie

anders-arest-politieAnchetatorii norvegieni sunt derutati de personalitatea „malefica” a lui Anders Behring Breivik, care a marturisit masacrul de vineri, dar care traieste in lumea sa proprie, potrivit unui interviu acordat de directoarea serviciului de informatii norvegian.

Este o persoana „absolut malefica (…), foarte calculata, foarte rece si foarte inteligenta”, a declarat Janne Kristiansen, directoarea Serviciului de Securitate al Politiei (PST).

„El a pregatit asta de mult timp”, a subliniat Kristiansen. „Cred ca probabil nu are complici, prin urmare, are controlul total (…). El are controlul situatiei pentru ca el singur ne poate spune ce sa facem si ca nu avem sursa”, a adaugat ea. Politia norvegiana incearca in continuare sa afle daca au existat unul sau mai multi complici si alte bombe. Aceasta este „prioritatea” la ora actuala, a precizat Kristiansen.

Dar „nu avem nici un indiciu pentru ca el nu comunica decat cu el insusi. El traieste o viata paralela: oamenii din jurul lui cred ca este o persoana obisnuita, dar in forul sau interior el este complet diferit. Absolut malefic”, potrivit directoarei PST. In opinia ei, este „un lup singuratic”, care „a reusit sa scape de toate radarele”. „Orice ar fi, noi toti – in Norvegia si alte servicii secrete – vom invata o lectie din acest caz”, a adaugat ea.

In cursul audierilor la politie si in fata unui judecator din Oslo, luni, Anders Behring Breivik, care se descrie drept un „cavaler templier” in cruciada, a evocat „mai multe celule” ale organizatiei sale, in Norvegia si in strainatate. Politia norvegiana, care colaboreaza cu mai multe servicii de informatii europene si american, ancheteaza cu privire la posibila folosire a unei statii de emisie-receptie de catre atacator, a afirmat Kristiansen.

O echipa de genisti a descoperit si distrus, in noaptea de marti spre miercuri, explozibil stocat la ferma inchiriata de Anders Behring Breivik, la nord de Oslo, oficial pentru a cultiva legume.

Intr-un manifest de 1.500 de pagini, pe care l-a publicat inainte de atacuri, extremistul norvegian a explicat ca a investit in aceasta ferma pentru a avea o acoperire credibila pentru cumpararea de produse explozive, in special ingrasamant.

Cele doua atacuri comise vineri in Norvegia – un atentat cu bomba care a vizat cladiri guvernamentale din capitala si un atac armat asupra unei reuniuni a tineretului laburist de pe insula Utoeya, situata in apropiere de Oslo – s-au soldat cu moartea a 76 de persoane, potrivit unui bilant inca provizoriu.

Anders Behring Breivik este detinut intr-un fost lagar de concentrare nazist unde prizonierii au fost torturati si executati de Gestapo, relateaza The Daily Express, in editia electronica de joi.In timpul ocupatiei germane a Norvegiei din cel de-al Doilea Razboi Mondial, in lagarul Grini au fost tinuti luptatori ai rezistentei, prizonieri politici si evrei norvegieni, inainte de a fi trimisi la Auschwitz.

Breivik, care a recunoscut ca a ucis 76 de persoane, este tinut in izolare, pentru a nu se sinucide, intr-o celula de la aceasta inchisoare, redenumita Ila, situata la 11 kilometri de Oslo. Celula sa de izolare are doar un pat, un scaun, o masa si toaleta. Vizitatorii, televizorul, scrisorie si ziarele ii sunt interzise. in cele opt saptamani pana la urmatoarea audiere, Breivik se va putea intalni doar cu preotul, psihologii, doctorii si avocatul sau.

„Este important sa nu isi disemineze mesajul sau sa incerce sa ii recruteze pe altii la ideologia sa. inseamna ca va fi complet izolat de ceilalti detinuti”, a declarat Knut Arne Svenkerud, din cadrul asociatiei ofiterilor de penitenciar din Norvegia.

Manifestul sau de 1.500 de pagini, publicat inaintea atacurilor, scria ca planuieste sa evadeze din inchisoare si sa foloseasca arme ingropate intr-o serie de asasinate, in cadrul unei „operatiuni bonus”. Potrivit politiei, el a evitat sa fie impuscat de politisti pe insula Utoeya aruncandu-si arma si ridicand mainile in semn de predare.

Andrine Johansen, o supravietuitoare de 16 ani a atacului armat de pe insula Utoeya, soldat cu 68 de morti, a povestit cum s-a prefacut ca era moarta, ramanand nemiscata in apa dupa ce acesta a impuscat-o. „L-am privit pe asasin in ochi cand a indreptat arma spre mine si a tras de trei ori (…). Ca multi dintre supravietuitorii raniti, m-am prefacut moarta. Am actionat la instinct si asta mi-a salvat viata”, a afirmat ea. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here