Croitoru: "Cand economia este in cadere majorarea impozitelor este o idee nastrusnica"

0
417
croitoru

croitoruCresterea oricarui impozit major cand economia este in cadere ar reprezenta „o masura nastrusnica”, mai ales daca cheltuielile publice sunt ineficiente, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

„Sa majorezi impozitele cand esti constient ca modul in care se efectueaza cheltuielile publice este ineficient nu reprezinta o solutie. Pe de alta parte o majorare a impozitelor nu poate duce la reluarea cresterii economice (..) Dupa parerea mea cand economia este in cadere cresterea oricarui impozit major ar  fi o masura nastrusnica”, a afirmat Croitoru la emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de Pro TV.

El este de acord ca Guvernul are datoria sa faca o estimare permanenta a veniturilor bugetare si sa compenseze eventuale minusuri. Oficialul BNR recunoaste si ca legile salarizarii si pensiilor nu vor avea efecte imediate, motiv pentru care s-a si decis ca ajustarea deficitului sa fie marginala, de la 7,2% la 5,9% din PIB. Acelasi motiv a stat si la baza motivatiei ca Romania sa amane cu un an, din 2011 in 2012, obligatia de a se incadra intr-un deficit bugetar de sub 3% din PIB.
in opinia lui Croitoru, Guvernul nu are mecanisme concrete de a sustine reluarea cresterii economice, dar trebuie sa mentina echilibrele pentru ca mediul de afaceri sa fie pregatit de relansare atunci cand semnalele din exterior vor fi pozitive. 
„Daca sub presiunea unui grup de interese se iau masuri pentru a proteja o industrie sau masuri nastrusnice deteriorezi mediul economic”, a adaugat el.
Croitoru a dat exemplu ca posibile masuri nastrusnice impozitul pe avere sau obligarea bancilor de a accepta amanari la plata ratelor clientilor de pana la un an. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here