Misiunea comuna UE-FMI in Grecia, intarziata din cauza norului de cenusa

0
602
fmi-ue

fmi-ueSosirea misiunii comune UE-FMI la Atena, pentru discutii cu guvernul elen privind pachetul de ajutor extern destinat Greciei, a fost amanata pana miercuri deoarece spatiul aerian este inca inchis in cea mai mare parte a Europei, din cauza norului de cenusa vulcanica.

 Discutiile privind detaliile programului de imprumuturi multilaterale ar fi trebuit sa inceapa luni, insa Comisia Europeana a avertizat duminica despre posibilitatea amanarii misiunii la Atena din cauza anularii zborurilor.

Ministerul Finantelor din Grecia a anuntat, duminica seara, ca sosirea misiunii a fost amanata pana miercuri.

„Noua zi cand este programata inceperea consultatiilor este miercuri, 21 aprilie, daca circumstantele o vor permite”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Un purtator de cuvant al Fondului Monetar International a declarat ca reprezentantii FMI in misiune au sosit deja la Atena si sunt pregatiti sa inceapa discutiile cu guvernul elen, insa intarzierea oficialilor UE ar putea intarzia debutul consultarilor.

„Este posibil ca inceperea discutiilor sa fie intarziata pana miercuri, deoarece autoritatile elene ar putea dori sa astepte sosirea oficialilor Comisiei Europene la Atena, care a fost intarziata”, a afirmat reprezentantul FMI.

Confruntat cu un deficit bugetar urias si o datorie de stat de dimensiuni impresionante, guvernul de la Atena a solicitat sosirea unei misiuni comune din partea FMI si UE pentru a discuta detaliile unui posibilul acord de imprumut extern.

Statele membre ale zonei euro au pregatit un program de ajutor extern constand in imprumuturi de 30 miliarde de euro in acest an, la care ar putea participa si FMI cu alte 15 miliarde euro, insa Grecia nu a activat inca mecanismul.

Oficialii FMI au aratat anterior ca misiunea ar putea dura pana la 15 zile, iar boardul institutiei ar aproba acordul la scurt timp dupa semnarea lui.

Ministrul elen al Finantelor, George Papaconstantinou, a declarat sambata ca ar dura „o saptamana, maximum doua” ca statele zonei euro sa activeze pachetul de ajutor extern daca acesta ar fi solicitat. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here