Cresterea TVA, eliminarea subventiilor si inundatiile ar putea duce inflatia la 8%

0
662
grafic-inflatie

grafic-inflatieMajorarea TVA de la 19% la 24%, eliminarea subventiilor la caldura, cresterea preturilor la alimente din cauza inundatiilor, precum si deprecierea leului ar putea duce rata inflatiei la 8% la finele acestui an, potrivit unui studiu al Raiffeisen Bank.

„Rata inflatiei ar trebui sa sara in iulie, ca urmare a majorarii TVA. Desi ne asteptam la o contributie de 70% din crestera TVA la majorarea preturilor de consum, deprecierea leului, eliminarea subventiilor pentru caldura, dar si efectele negative in preturile la alimente din cauza inundatiilor recente ar trebui sa impinga rata inflatiei la un nivel inalt la finele anului, de peste 8% in decembrie 2010 potrivit estimarile noastre preliminare”, se arata intr-un studiu al Raiffeisen Bank.

In conditiile unei cresteri substantiale a inflatiei, Raiffeisen considera ca BNR „nu mai are loc” pentru reducerea dobanzii de politica monetara pana la finele acestui an.

„Credem ca exista riscuri pentru a vedea chiar o crestere in dobanda de politica monetara in urmatoarele luni daca vor aparea efecte de runda a doua in urma majorarii TVA, iar anticipatiile inflationiste vor creste. De asemenea, exista riscul sa creasca dobanzile interbancare”, se mentioneaza in studiu.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.

BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

Preturile de consum au inregistrat in luna mai o crestere usoara, de 0,15%, iar rata anuala a inflatiei a urcat de la 4,28% in aprilie la 4,42%, in pofida ieftinirii marfurilor alimentare pentru prima data dupa septembrie anul trecut.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here