Basescu le-a spus localnicilor sa nu mai scoata malul din case, ci sa recupereze "tot ce se poate"

0
676
basescu-sinistrati

basescu-sinistratiPresedintele Traian Basescu le-a spus localnicilor din Patrauti ale caror case au fost distruse de inundatii sa inceteze actiunea de scoatere a malului din locuinte si sa incerce sa recupereze „tot ce se poate”, inclusiv caramizi, pentru construirea de noi case in zone neinundabile.

 

„Mare rugaminte: gaseste petice de pamant in zona neinundabila”, i-a spus Basescu primarului din Patrauti, adaugand ca nu are sens sa mai continue cu scoaterea malului din gospodarii intrucat casele sunt distruse, ci trebuie sa incerce sa recupereze bunuri din acestea, inclusiv materiale de constructie, in scopul construirii unor locuinte noi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In timp ce presedintele inspecta casele distruse de apele revarsate, o femeie a venit plangand la seful statului intrebandu-l ce sa faca. Presedintele i-a raspuns: „Te muti, te muti mai sus. Nu mai construiesti aici. Recuperati ce se poate recupera din casa, ca o sa faceti alta (…). O sa vina materiale, boltari, lemn si faceti unde va da primarul”.

El i-a mai spus primarului sa le transmita oamenilor ca „nu construieste statul”. Basescu a subliniat ca statul o sa faca tot ce se poate pentru a trimite in zonele afectate de inundatii materiale de constructii, dar ca oamenii sunt cei care trebuie sa-si refaca locuintele, ajutandu-se unii pe altii.

seful statului a inspectat si cateva case situate pe malul paraului Patrauceanca, distruse de inundatii, una dintre acestea fiind a unei familii cu 11 copii, Basescu spunandu-le membrilor familiei ca, daca tot o sa faca o alta casa in locul celei distruse, sa o faca mai mare ca sa incapa toti.

Traian Basescu s-a intalnit apoi cu o alta familie, cu doi copii, care locuia in casa socrilor si care avea o casa in constructie, aproape terminata, ale carei ziduri au fost distruse de busteni. Femeia i-a spus sefului statului ca si-a facut singura casa si ca nu a ajutat-o nimeni, Basescu raspuzandu-i ca „tot singura” si-o va face si ca statul o sa ii dea materiale. Femeia s-a plans sefului statului ca aproape ridicase aceasta casa si ca i-a fost distrusa, la fel si casa socrilor, ramanand si fara animale si adapost pentru acestea.

De asemenea, Basescu a mai fost la femeia a carei casa a fost luata complet de viitura si a intrebat-o cum de si-a facut casa pe malul apei, spunandu-i ca trebuie sa si-o reconstruiasca intr-o zona neinundabila, si nu pe malul paraului Patrauceanca.

La ora transmiterii acestei stiri, presedintele Traian Basescu parasea localitatea Patrauti si se indrepta spre Dornesti, o alta comuna afectata de inundatii.

La sosirea in localitatea Patrauti, Basescu i-a spus primarului sa asigure oamenilor ale caror locuinte au fost distruse de apele revarsate terenuri in zonele neinundabile pentru a-si putea reconstrui locuintele si s-a interesat de situatia in care locuiesc, in prezent, acestia, fiind informat ca in cursul zilei de vineri urmeaza sa soseasca la Patrauti, de la Consiliul Judetean Suceava, locuintele modulare pentru persoanele ramase fara case.

Traian Basescu le-a spus oamenilor ca important este sa le fie asigurata cazarea, in conditiile in care nu este o problema cu asigurarea alimentelor.

Presedintele Traian Basescu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, si ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, au ajuns, vineri dupa-amiaza, in jurul orei 14.30, in localitatea suceveana Patrauti, grav afectata de inundatii. Acestia, insotiti de presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, s-au dus sa inspecteze casele din localitate distruse de apele revarsate.

In localitatea suceveana Patrauti, care a fost grav afectata de inundatii si unde zeci de persoane au ramas fara case, s-a aflat, marti dupa-amiaza, si premierul Emil Boc, care a vizitat doua familii ale caror case au fost grav afectate de viituri. in timpul vizitei premierului, unei femei din localitatea suceveana a carei casa a fost grav afectata de inundatii i s-a facut rau. in timp ce vorbea cu Boc, venit sa evalueze pagubele inundatiilor, femeii i s-a facut rau. Ea a fost tinuta sa nu cada de catre premier, care a cerut sa i se dea apa femeii.

Potrivit autoritatilor locale, in Patrauti cinci case au fost distruse total de ape, 12 au fost distruse partial, iar o ferma zootehnica a fost distrusa in proportie de 50 la suta. De asemenea, au fost distrusi 20 de kilometri de drum comunal. Un numar de 45 de persoane sinistrate, intre care 17 copii, care au ramas fara case sunt cazati la scoala si gradinita din localitate.

Primarul comunei, Dragos Jureschi, a spus ca marele noroc a fost ca viiturile nu au venit pe timpul noptii, pentru ca in mod cert ar fi existat victime.

Dupa vizita la Patrauti, presedintele Traian Basescu merge la Dornesti, unde este un pod rupt de ape si 300 de gospodarii inundate, iar apoi se va deplasa in municipiul Dorohoi, din judetul Botosani.

Potrivit Prefecturii Suceava, inundatiile din aceasta saptamana au afectat 81 de localitati din judet, fiind evacuate 1.610 persoane, 63 de case fiind distruse, un numar de 4.949 de case fiind afectate atat de inundatii, cat si de alunecarile de teren, iar 602 case fiind izolate.

Cel mai grav afectate de inundatiile puternice, ca urmare a revarsarii Siretului, care a inregistrat debite istorice, au fost judetele Botosani, Suceava, Iasi, Neamt si Bacau. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here