Crestere cu peste 40% a activitatii de garantare a FNGCIMM, in cadrul Programului Prima Casa

0
755

In primul semestru din acest an, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a acordat peste 15.600 garantii, cu o valoare totala de circa 1,3 miliarde lei.

In aceeasi perioada a anului 2014 au fost acordate un numar de circa 11.100 garantii, in valoare totala de aproximativ 890 milioane de lei, ceea ce inseamna ca numarul garantiilor acordate in prima jumatate a acestui an a fost cu peste 40% mai mare.

In topul pe judete, in functie de numarul garantiilor acordate, conduce in continuare Municipiul Bucuresti, cu 27,01% din total, urmat de judetul Ilfov (cu 14,83%), Cluj (cu 6,47%) si Timis (6,28%). Urmeaza in clasament judetele Iasi, Brasov, Constanta, Sibiu si Prahova. Pe ultimul loc se afla judetul Harghita, cu numai 0,16% din totalul garantiilor acordate de FNGCIMM.

Din analizele statistice efectuate, rezulta ca Programul Prima Casa a fost accesat cu preponderenta de tinerii cu vârsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, care au preferat achizitionarea unor apartamente cu doua camere.

Plafonul disponibil in acest moment in cadrul Programului Prima Casa este de circa 978 milioane lei, suma ce include si circa 18 milioane lei destinata garantarii creditelor in vederea achizitiei sau construirii unei locuinte de catre persoanele fizice cu cetatenie româna care locuiesc in strainatate – componenta “diaspora” a Programului.

De la inceputul Programului Prima Casa (in anul 2009) si pâna la data de 15 iulie 2015, FNGCIMM a acordat peste 148.500 garantii, in valoare de circa 2.800 milioane euro, pentru credite accesate in valoare de peste 5.640 milioane euro. Valoarea medie a finantarii accesate in cadrul Programului este de 38.024 euro.

Credite prin Programul Prima Casa, cu garantii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la urmatorii finantatori: BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Româneasca, Alpha Bank, OTP Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank, Creditcoop S.A. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here