Creditele in lei nu se ieftinesc! BNR mentine rata dobanzii-cheie la minimul istoric de 6,25%

0
706
bnr, rezerva, rata, fmi

bnr1Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii in lei la 15% si in valuta la 25%.

 Daca inainte de declansarea crizei dobanda-cheie urcase la 10,25%, iar singura preocupare a BNR era lupta cu inflatia, acum a coborat la un minim istoric de 6,25% si Mugur Isarescu este mai preocupat de relansarea economiei decat de cresterea preturilor.

Hotararea de a duce dobanda de referinta la un nivel minim istoric arata ca banca centrala sustine in continuare creditarea, iar scaderea acesteia a facut ca in ultimele luni dobanzile la creditele in lei sa scada simtitor.

Totusi, reducerea dobanzii de politica monetara nu este o veste buna din perspectiva economisirii, randamentele la depozitele in lei scazand si ele.

Dobanda de politica monetara a Bancii Nationale influenteaza decisiv nivelul dobanzilor practicate de bancile comerciale la creditele si depozitele in lei. In ultimul an, BNR a redus dobanda cu 4%, iar analistii considera ca prin aceste reduceri succesive BNR incearca sa stimuleze economia, permitand intreprinderilor sa se imprumute mai ieftin in moneda nationala. (Sirsa: incont.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here