Aproape 9.000 de persoane din Neamt si Suceava si-au evacuat pe dealuri bunurile si animalele

0
517
inundatii

inundatiiAproape 9.000 de persoane din judetele Neamt si Suceava si-au pus la adapost, pe dealuri, in noaptea de marti spre miercuri, animalele si bunurile si sunt pregatiti sa-si paraseasca locuintele in orice moment in cazul in care se va da alarma in legatura cu producerea unor viituri pe Siret.

 

Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Neamt, colonelul Ioan Nitica, a declarat ca in judetul Neamt aproximativ 6.500 de persoane au fost vizate de evacuare, marti seara, dupa ce apele Siretului s-au umflat si au iesit din matca inundand mai multe zone, in urma ploilor abundente.

Potrivit sursei citate, oamenii din localitatile situate de-a lungul Siretului si-au dus animalele si bunurile pe dealuri si sunt gata sa-si paraseasca locuintele in orice moment cand se va da alarma, daca situatia o va impune.

Colonelul Ioan Nitica a explicat ca in cazul in care se vor produce viituri pe Siret, oamenii vor fi evacuati temporar, iar daca problemele provocate de inundatii vor fi de durata mai lunga atunci se va gasi o solutie pentru rezolvarea situatiei si cazarea persoanelor evacuate.

Seful ISU Neamt a mai spus ca aproximativ o suta de batrani care sunt netransportabili au fost dusi in spitalul din Roman in aceasta perioada, astfel incat sa fie in afara pericolului.

In judetul Neamt, in fiecare comuna unde au fost semnalate probleme determinate de inundatii Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta are reprezentanti care monitorizeaza permanent situatia, totodata serviciile de interventie lucrand pentru suprainaltarea unor diguri.

Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a declarat ca in judet au fost evacuate temporar in jur de 1.800 de persoane din localitatile riverane Siretului, cei mai multi plecand la prieteni sau la rude.

Potrivit prefectului, in jurul orei 12.00 – 13.00 va fi convocat un comitet de urgenta pentru stabilirea masurilor care se impun in functie de nivelurile si debitele care se vor inregistra pe Siret in perioada urmatoare.

Marti seara, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a instituit stare de alerta in judetele Iasi, Suceava si Neamt, unde urmau sa fie luate masuri speciale de evacuare a populatiei.

Starea de alerta, care se va mentine pana la scaderea debitelor unor rauri sub cota de atentie, presupune o serie de masuri speciale, intre care interzicerea accesului populatiei in zona digurilor sau in zonele cu pericol de inundatii.

In judetul Neamt erau vizate municipiul Roman si localitatile Doljesti, Tamaseni, Sagna, Gadinti, Horia, Ion Creanga si Icusesti, iar in judetul Suceava a fost declarata stare de alerta in localitatile Dolhasca, Gramesti, Zamostea, Zvoristea, Adancata, Hantesti, Siminicea, Dumbraveni, Veresti, Fantanele si Liteni. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here