Legile privind reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si recalcularea pensiilor, publicate in MO

0
628
monitorul-oficial

monitorul-oficialLegile austeritatii, care vizeaza reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si recalcularea unor categorii de pensii, au fost publicate, miercuri, in Monitorul Oficial, in variantele adoptate de Parlament, dupa decizia CC privind neconstitutionalitatea unor articole.

 Presedintele Traian Basescu a promulgat, marti, legile privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, in variantele primite de la Parlament, dupa ce acestea au fost puse in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Legea privind unele masuri in vederea restabilirii echilibrului bugetar prevede, la articolul 1, ca se diminueaza cu 25% cuantumul brut al salariilor sau indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatiii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi in lei sau in valuta , stabilite in conformitate cu prevederile Legii-cadru 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si ale OUG 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar. in situatia in care din aplicarea acestor prevederi rezulta o valoare mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma care se acorda este de 600 lei. Prevederile se aplica incepand cu data intrarii in vigoare a legii.

Prin votul de marti al Parlamentului, au fost eliminate din aceasta lege dispozitiile articolului 9, referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si a indemnizatiei de insotitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum si cele referitoare la valoarea punctului de pensieutilizat de 622,9 lei, prevederi declarate neconstitutionale.

Raportul comisiilor juridice intocmit dupa reexaminarea legii echilibrului bugetar in acord cu decizia CC, prin care se elimina articolul referitor la reducerea pensiilor cu 15%, a fost votat in plenul Camerelor cu 321 voturi „pentru” si 2 „impotriva”.

Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor stipuleaza ca, la data intrarii in vigoare a actului normativ, urmatoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislatiei anterioare, devin pensii in intelesul Legii 19/2000: pensiile militare de stat, pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, ale personalului diplomatic si consular, ale functionarilor publici parlamentari, ale deputatilor si senatorilor, ale personalului aeronautic civil navigant din aviatia civila, ale personalului Curtii de Conturi.

Aceste categorii de pensii se recalculeazaprin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, utilizand algoritmul de calcul prevazut de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii.

Plenul reunit al Legislativului a adoptat, marti, cu 323 voturi „pentru”, 24 „impotriva” si 3 abtineri, raportul comisiilor juridice prin care se elimina din legea asumata de Guvern in Parlament articolul privind recalcularea pensiilor magistratilor, declarat neconstitutional, vinerea trecuta, de Curtea Constitutionala.

Prin votul parlamentarilor, din legea privind unele masuri in domeniul pensiilor a fost eliminata litera c) din articolul 1 din legea propusa initial de Guvern, pentru a se pune textul de lege in acord cu decizia CC.

Judecatorii Curtii Constitutionale au declarat, in 25 iunie, neconstitutionale unele articole din legile asupra carora Guvernul si-a angajat raspunderea, in fata Parlamentului, in sedinta comuna din 7 iunie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here