Consiliile locale primesc unda verde sa faca ce vor cu maidanezii

0
669
catel

catelMitingul iubitorilor de animale de marti, din fata Palatului Parlamentului, nu a avut efectul scontat. Comisia de Administratie a Camerei Deputatilor a avizat favorabil modificarea „legii Marinescu”, ceea ce presupune incredintarea deciziei de eutanasiere a cainilor catre consiliile locale.

 In urma cu exact 10 ani, in Bucurestiul condus de Traian Basescu, incepea marea campanie de prindere si sterilizare a cainilor si scandalul aferent. O parte din cainii comunitari au zilele numarate. Asta dupa ce Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a dat aviz favorabil proiectului de modificare a legii 9/2008 privind protectia animalelor.

Parlamentarii spun ca aceasta modificare a legii privind protectia animalelor 9/2008 este o solutie mult mai buna, pentru ca lasa primariile sa decida ce sa faca cu animalele fara stapan si pentru ca da posibilitatea initierii parteneriatelor cu ONG.

„Eu cred ca solutia este buna fata de legea trecuta. Am transferat responsabilitatea catre consiliile locale, cu posibilitatea de sterilizare sau eutanasiere pentru animalele care stau mai mult in tarcuri. Legea da posibilitatea de initiere de parteneriate cu ong-uri. Consiliul Local in functie de banii pe care ii are va decide ce face cu cainii: fie ii sterilizeaza si le gaseste stapani, fie ii eutanasiaza dupa un anumit numar de zile, fie prelungeste termenul in care ii tine in tarcuri. Decizia apartine administratiei locale”, a declarat pentru REALITATEA.NET, deputatul PDL Zanfir Iorgus.

Pe cealalta parte, organizatiile de protectia animalelor spun ca modificarea legii da unda verde uciderii in masa a maidanezilor. ONG-urile afirma ca solutia cea mai potrivita este aceea de sterilizare si returnare a cainilor in locul de unde au fost luati, intrucat uciderea cainilor va continua la nesfarsit, ei inmultindu-se in continuare.

ONG-urile spun ca modelul eutanasierii dupa 14 zile coincide cu vechiul model romanesc, implementat in 2001 „si esuat lamentabil dupa 8 ani, sute de mii de animale ucise si zeci de milioane de euro cheltuite”.

De la Comisia de administratie, proiectul de modificare a legii Marinescu va intra in dezbaterea plenului. Urmeaza votul, iar daca este promulgata, legea va merge la promulgare.

10 ani de la campania lui Basescu

Potrivit MEDIAFAX, pe 1 martie 2001, in Bucuresti era declansata cea mai mare campanie de prindere si sterilizare a cainilor , intr-un program de protectie a oamenilor impotriva atacurilor „maidanezilor”, dupa ce proiectul initiat de primarul general Traian Basescu a fost supus dezbaterii publice timp de o luna, fara a suferi vreo modificare. Municipalitatea a alocat pentru sustinerea acestui proiect 43,5 miliarde de lei, de aproximativ trei ori mai mult decit in anii precedenti. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here