Companiile aeriene au pierdut peste 1,7 miliarde dolari

0
555
curse-amanate

curse-amanateParalizarea traficului aerian din Europa, din cauza norului de cenusa vulcanica venit din Islanda, a provocat pierderi de peste 1,7 miliarde de dolari companiilor aeriene cu operatiuni in regiune, potrivit estimarilor Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA).

 

„Pierderile la nivelul veniturilor depasesc 1,7 miliarde de dolari. Criza a afectat 29% din traficul aerian global si circa 1,2 milioane de pasageri pe zi. Amploarea crizei o depaseste pe cea a atacurilor teroriste din SUA, din septembrie 2001” , a declarat directorul general al IATA, Giovanni Bisignani, intr-un comunicat.

Estimarea se refera la pierderile inregistrate de companii pana marti, respectiv intr-un interval de sase zile de la eruptia initiala a vulcanului islandez. intre 17 si 19 aprilie, perioada critica a crizei, pierderile s-au cifrat la 400 de milioane de dolari pe zi.

IATA mentioneaza ca transportatorii aerieni au inregistrat si economii in perioada blocarii traficului, datorate retinerii la sol a aparatelor de zbor, precum reducerea cu 110 milioane de dolari pe zi a notei de plata pentru combustibil. Transportatorii au fost nevoiti, insa, sa cheltuie mai mult pentru ingrijirea pasagerilor.

„Pentru o industrie care a inregistrat pierderi de 9,4 miliarde de dolari in 2009, si care ar putea pierde inca 2,8 miliarde de dolari in acest an, criza este devastatoare. A lovit cel mai puternic acolo unde transportatorii se afla in cea mai dificila situatie. Anterior, se anticipau pierderi de 2,2 miliarde de dolari pentru acest an, cele mai mari din istorie”, a precizat Bisignani.

IATA a propus, totodata, mai multe masuri pentru ajutarea companiilor aeriene, printre care relaxarea regulilor aeroportuare si ridicarea restrictiilor privind zborurile de noapte.

Asociatia include circa 230 de operatori aerieni, care asigura 93% din traficul international. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here