Al doilea nor de cenusa a intrat in Romania

0
477
vulcan-cenusa

vulcan-cenusaUn al doilea nor de cenusa vulcanica a intrat in Romania miercuri dimineata, la ora 9.00, dar la o altitudine care nu creeaza probleme deosebite si nici nu afecteaza calitatea aerului, fara a exista depuneri de cenusa la sol, astfel ca traficul aerian se desfasoara in prezent fara restrictii.

Evolutia situatiei provocata de eruptia vulcanului din Islanda a fost analizata si prezentata de catre membrii Guvernului la inceputul sedintei de miercuri a Cabinetului.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si cel al Transporturilor, Radu Berceanu, l-au informat pe premierul Emil Boc ca la acest moment nu sunt semnalate probleme deosebite provocate de norul de cenusa, care sa impuna introducerea unor noi restrictii.

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat miercuri dimineata pentru MEDIAFAX ca au fost emise trei actualizari succesive care arata ca norul de cenusa este deasupra Romaniei.

„Noi nu putem sa dispunem codul rosu pentru aviatie, ci doar Transporturile. Noi le-am comunicat ce reiese din datele transmise de MET Office. Conform datelor britanicilor, la altitudine mai mica de 6.000 de metri deasupra intregului teritoriu al tarii cel putin pana la ora 21.00 vom avea cenusa vulcanica”, a declarat Sandu.

El a precizat ca la fel ca si pana acum nu apar detalii despre o eventuala poluare cauzata de prezenta cenusei vulcanice in atmosfera.

Ion Sandu a declarat marti seara ca traficul aerian poate fi restrictionat doar daca trei actualizari consecutive ale prognozei curentilor de aer arata „pericol pentru zboruri” intr-un anumit spatiu aerian.

Ministerul Mediului informa de asemenea ca Romania poate intra din nou, de miercuri dimineata, sub incidenta codului rosu pentru aviatie.

Eruptia vulcanului activ de sub ghetarul Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a generat, incepand de joi, 15 aprilie, grave perturbari ale traficului aerian.

Spatiul aerian romanesc, inchis sambata din cauza norului de cenusa, a fost redeschis de luni. Mai multe companii au anuntat ca au anulat, marti, unele curse catre destinatii interne si externe. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here