Coalitia mandateaza Guvernul sa isi angajeze raspunderea pentru limitarea salariilor la profesori

0
769

Coalitia a decis, in sedinta de luni, sa mandateze Guvernul sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru proiectul legii care limiteaza cresterile salariale pentru profesori, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca va promova in Parlament, posibil prin angajarea raspunderii, un proiect de act normativ care sa plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerand ca economia nu poate suporta la acest moment o crestere salariala de 50%.

Surse oficiale au declarat atunci agentiei MEDIAFAX ca Executivul ia in calcul angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind uniformizarea salarizarii in invatamant pe considerentul ca asupra acestor drepturi salariale nu se poate interveni prin ordonanta de urgenta, dupa ce CC a declarat neconstitutional un act similar al Guvernului Tariceanu.

La sfarsitul anului 2008, Guvernul Tariceanu a emis o ordonanta de urgenta care amana termenul de intrare in vigoare a Legii de majorare a salariilor in invatamant cu 50% si stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ a fost insa declarat drept neconstitutional la Curtea Constitutionala, cu argumentul ca amanarea cresterii salariilor profesorilor afecteaza drepturi fundamentale, respectiv dreptul la munca, la protectia sociala a muncii si la un nivel de trai decent.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat vineri ca social-democratii vor depune o plangere penala pentru nerespectarea unor hotarari judecatoresti, daca Guvernul va promova o lege care sa plafoneze cresterile salariale pentru profesori si isi va angaja raspunderea pentru ea.

Documentul pregatit de Guvern sub forma unui proiect de lege privind salarizarea in acest an a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, obtinut si prezentat vineri de MEDIAFAX, contine anexe detaliate privind salariile brute de incadrare pentru toate cadrele didactice si intregul personal auxiliar din invatamantul universitar si cel preuniversitar si prevede in mod distinct ca acestea vor fi mentinute pana la 31 decembrie 2011.

„Prin contractele colective de munca sau acordurile colective de munca si contractele individuale de munca nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi in bani sau in natura care excedeaza prevederile legii”, se arata in actul normativ.

Documentul stabileste totodata ca personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant nu va primi sumele corespunzatoare premiului anual pentru anul 2010 si nici prime de vacanta, tichete de masa, tichete-cadou si indemnizatii la iesirea la pensie, precum si ca munca suplimentara va fi compensata numai cu timp liber.

„incalcarea dispozitiilor legii privind stabilirea salariului de baza individual si a celorlalte drepturi, precum si acordarea de drepturi fara respectarea prevederilor acesteia atrag, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala sau penala a persoanelor vinovate”, este stabilit in document.

Federatia Sindicatelor Libere din invatamant sustine, in urma propunerii privind plafonarea salariilor cadrelor didactice, ca se va adresa forurilor internationale si cere demisia premierului Emil Boc si a ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, „pentru iresponsabilitatea de care dau dovada”.

Federatia precizeaza ca sunt 7.000 de hotarari judecatoresti irevocabile pentru reincadrare potrivit Legii 221/2008 si peste 50.000 de procese pe rol, iar nerecunoasterea acestor reincadrari pe posturi si a majorarilor salariale obtinute prin hotarari irevocabile reprezinta o nerespectare a rolului pe care il are un cadru didactic in educatie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here