CHINA INVESTE IN INFRASTRUCTURA

0
1132

China este pe cale să realizeze noi cheltuieli de investiții în infrastructură, în încercarea de a ”corecta” cursul economiei, care se apropie de un punct critic, în contextul noilor blocaje generate de pandemia de COVID-19, transmite CNN.

Președintele Xi Jinping a declarat, marți, la o întâlnire a înalților oficiali economici că trebuie depuse „toate eforturile” pentru a stimula construcțiile, pentru a crește cererea internă și pentru a promova creșterea economică.

„Întâlnirea sugerează că factorii de decizie chinezi sunt din ce în ce mai conștienți de vânturile puternice care bat împotriva creșterii, cauzate de restricțiile COVID și de scăderea continuă a pieței imobiliare, devinind astfel mai hotărâți să intensifice măsurile de relaxare a politicilor guvernamentale”, au scris analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Comentariile lui Xi – care rareori prezintă planuri economice detaliate, lăsând asta în seama prim-ministrului său Li Keqiang – sugerează că Beijingul este din ce în ce mai îngrijorat de înrăutățirea perspectivelor de creștere ale țării. Confruntate cu această realitate, autoritățile chineze revin la o strategie pe care au minimizat-o în ultimii ani, de reducerea a presiunii asupra finanțelor publice locale și de promovare a creșterii prin consum.

Xi Jinping le-a spus înalților oficiali economici că infrastructura națiunii este încă „incompatibilă” cu nevoile de dezvoltare și de securitate națională, potrivit agenției de știri Xinhua. Xi a cerut mai multe proiecte în sectorul transporturilor, energiei și conservării apei, precum și noi facilități pentru zona de supercomputing, cloud computing și inteligență artificială.

El nu a precizat o cifră, însă cele mai recente statistici guvernamentale arată că investițiile în infrastructură au crescut deja cu 8,5% în primul trimestru al anului 2022 față de anul anterior.

Specialiștii Citi cred că investițiile în infrastructură ale Chinei vor crește cu 8% în 2022, peste creșterea de 0,4% din 2021.

„Dorința de impulsionare a infrastructurii este reală”, au scris ei miercuri într-o notă. „Ne aflăm la un punct de cotitură în privința unor decizii concrete de politici publice, iar stimulentele vor deveni mai clare la sfârșitul trimestrului al doilea”, au notat ei.

Blocajele survenite în ultimele săptămâni au adus a doua cea mai mare economie din lume „aproape de punctul de rupere”, au avertizat analiștii Société Générale la începutul acestei săptămâni.

Restricțiile dure din Shanghai și din alte orașe mari din China sunt însă doar cea mai recentă lovitură. China simțea deja impactul unei scăderi a pieței imobiliare și al unei represiunilor asupra întreprinderilor private. Șomajul a atins în martie un nou maxim al ultimelor 21 de luni.

O serie de bănci de investiții și-au redus previziunile privind creșterea economiei Chinei. Și Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat săptămâna trecută că se așteaptă la o creștere de 4,4% în acest an, în scădere față de o previziune anterioară de 4,8%, invocând riscurile ce rezultă din politica strictă a Beijingului în contextul pandemiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here