Cât costă un metru cub de gaz în 2022?

0
1864

Sursa: Freepik.com

Creșterea prețurilor la gaze naturale este resimțită dramatic de majoritatea consumatorilor casnici din țara noastră. Pandemia, războiul din Ucraina au fost printre principalii factori care au contribuit la această creștere bruscă a prețurilor.

De cele mai multe ori, factura include numeroase tipuri de costuri pe care oamenii obișnuiți nu le înțeleg pe deplin, iar subiectul taxelor suplimentare este un motiv în plus de îngrijorare pentru consumatori.

Cantitatea de informații disponibile acum, online, pentru consumatorii casnici, dar și schimbările de pe piață, complică parcă și mai mult acest subiect. Descoperă, în rândurile următoare, ce îi frământă pe toți românii acum, indiferent de veniturile pe care le au.

Cum transformi metrul cub de gaz în kWh?

Consumul de gaze naturale era măsurat inițial doar în metri cubi, dar de mai mulți ani se folosește ca unitate de măsură și kilowatul-oră. Acest fapt complică și mai mult lucrurile, motiv pentru care consumatorii nu știu cât costă metrul cub de gaz.

Situația nu ar fi atât de problematică, dacă nu am avea încă vechile contoare. În plus, înlocuirea contoarelor de gaz este o inițiativă costisitoare și necesită timp. În consecință, majoritatea aparatelor arată doar consumul de gaz în metri cubi, în timp ce facturile arată și numărul de kilowati-oră! Din fericire, conversia din m3 în kWh nu este chiar așa de dificilă.

 

Citeste si: Cât de important este gazul rusesc pentru Europa?

 

Tot ceea ce-ți trebuie pentru a face acest calcul este o factură care să aibă înscrisă rata de conversie. Merită să știi că acest coeficient poate fi diferit în raport cu parametrii suplimentari ai combustibilului gazos.

 

 

Dacă ai aceste date, este suficient să înmulțești cantitatea de gaz în m3 cu factorul de conversie de pe factură. De asemenea, pe internet, vei găsi diferite aplicații ce fac acest calcul în locul tău.

Totuși, indiferent de modul de calcul, creșterea prețului gazelor este drastică. În ultima perioadă, prețurile pe piața europeană au atins valori record și pe fondul perspectivelor legate de situația din Ucraina și Rusia, care nu sunt deloc încurajatoare pentru români.

Care sunt componentele facturii la gaze naturale?

Mai mulți factori afectează valoarea facturii lunare la gaz. În primul rând, analizează cantitatea de gaz pe care o folosești lunar.

Chiar dacă utilizezi gazul doar pentru a găti, vei observa că factura este influențată vizibil și de anumite taxe fixe, inclusiv de taxa de abonare. Pe de altă parte, persoanele care folosesc gazele naturale și pentru încălzirea locuinței și a apei menajere se vor confrunta cu cele mai intense creșteri ale ale valorii facturii la gaze.

Elementele de bază prezente în factura la gaze sunt:

  • prețul efectiv la gaze naturale, respectiv taxa pentru fiecare m3/ kWh consumat;
  • taxa de abonare;
  • comision fix de distribuție;
  • comision variabil de distribuție etc.

Ce soluții există pentru diminuarea valorii facturii la gaze?

Tranziția energetică pare a fi o necesitate, iar mulți experți consideră gazul natural ca fiind un element esențial în acest demers. Conștientizarea privind impactul noxelor generate de producția de gaze naturale asupra mediului și asupra sănătății devine primordială mai ales în contextul sustenabilității planetei. Energia produsă din gaz este totuși asociată cu emisii mai mici de substanțe nocive pentru mediu decât în ​​cazul carbunelui sau petrolului. Cu toate acestea, trebuie amintit că nici combustibilul gazos nu este o sursă de energie regenerabilă.

Trecerea la metode ecologice de obținere a energiei este este opțiunea recomandată, însă este un proces foarte consumator de timp, iar situația actuală nu este deloc favorabilă. Cu toate acestea, cererea de gaze naturale va exista mereu.

Trebuie amintit că Europa a beneficiat în mare măsură de aprovizionarea cu gaze din Rusia. Ce se va întâmpla în următorii ani? Din păcate, ar trebui să fim pregătiți pentru creșteri explozive la prețul gazelor.

Merită să ne amintim la final că tarifele la gaze de la diferite companii pot fi comparate online. Acest lucru este posibil datorită motoarelor de comparație la care ai acces gratuit și tu.

Intră pe www.Cezinfo.ro pentru a analiza ofertele de gaze naturale.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here