Cei care isi construiesc sau renoveaza locuintele cu materiale ecologice vor primi 40.000 lei

0
1003

Romanii care isi construiesc sau renoveaza locuintele cu materiale ecologice ar putea primi pana la 40.000 de lei, potrivit programelor Casa Verde Clasic si Casa Verde Plus lansate marti in dezbatere publica de Ministerul Mediului.

Prima componenta a programului lansat in dezbatere publica, Casa Verde Clasic, prevede ca Ministerul Mediului sa acorde finantare pentru instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energii regenerabile, anunta Mediafax.

,,Prin acest program, romanii pot face trecerea sau completarea sistemelor de incalzire pe care le au acasa cu cele care utilizeaza energie regenerabila, respectiv panouri solare sau pompe de caldura. Pentru panouri solare, populatia primeste o finantare de 6.000 de lei, este suficienta pentru achizitia unui sistem care sa asigure apa calda menajera intr-o casa standard. Am alocat pentru populatie 50% din bugetul total al programului, (…) care insumeaza 138 de milioane de lei. Acesta suma va fi distribuita unitar, in toate judetele tarii, iar populatia va depune si va semna contractul de finantare la Agentia de Protectie a Mediului din judetul respectiv”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer.

Pentru cei care isi vor monta pompe de caldura, Ministerul Mediului propune decontare pana la 8.000 de lei, ceea ce poate reprezenta aproximativ 70-80% din costul de cumparare si instalare, sustin reprezentantii Ministerului Mediului.

Programul prevede finantare si pentru administratiile locale care vor investi in panouri fotovoltaice, turbine eoliene, pompe de caldura, sau sisteme care utilizeaza biogazul pentru a produce energie electrica. Astfel, localitatile cu peste 100.000 de locuitori ar putea accesa pana la patru milioane de lei, cele care au intre 50.000 si 100.000 locuitori pot beneficia de o finantare maxima de trei milioane de lei, asezarile cu o populatie cuprinsa intre 20.000 si 50.000 de persoane pot primi cel mult doua milioane de lei, iar localitatile care numara intre 2.000 si 20.000 de oameni ar putea beneficia de cel mult un milion de lei. si administratiile locale ale comunelor sau satelor, care au mai putin de 3.000 de persoane, vor putea accesa pana la 500.000 de lei, pentru a monta panouri fotovoltaice sau pompe de caldura.

A doua componenta a proiectului de finantare pentru eficienta energetica este programul Casa Verde Plus. Aceasta prevede ca Ministerul Mediului sa acorde finantare romanilor care isi construiesc sau renoveaza locuintele folosind termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperisuri verzi, sisteme de monitorizare si eficientizare a consumului de energie, apa, gaz, precum si sisteme eficiente de iluminat pe baza de led, cu un consum redus de energie si durata de viata superioara.

Pentru persoanele fizice, finantarea este de pana la 40.000 de lei, singura conditie fiind ca materialele folosite sa fie pe lista celor ,,prietenoase” cu mediul inconjurator.

,,Romanii pot folosi acesti bani pentru a-si izola casele cu materiale ecologice cum ar fi: canepa, lana, vata minerala bazaltica, pluta, perlitul, celuloza sau zidaria din canepa si var”, a declara Cristiana Pasca-Palmer.

si institutiile statului care au in administrare scoli, gradinite, policlinici si spitale, camine pentru batrani, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adaposturi de noapte, ar putea accesa fonduri prin programul Casa Verde Plus pentru a le termoizola. Suma maxima alocata unui proiect este de pana la 500.000 de lei, suma care nu trebuie sa depaseasca 90% din valoarea totala a proiectului. Casa Verde Plus, beneficiaza de un buget total de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice, se arata in proiectul pus in dezbatere publica.

Proiectul celor doua programe de finantare se va afla, timp de zece zile, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului. Cristiana Pasca Palmer, ministrul de resort, a declarat ca, dupa analiza propunerilor, cel mai probabil la mijlocul lunii august, va semna ordinul prin care vor demara cele doua programe. Ulterior, persoanele interesate vor putea depune dosarele la Agentiile de Mediu din judetele de resedinta. Daca finantarile vor fi acceptate, la finalul lucrarilor de eficientizare termica sau electrica beneficiarii vor trebui sa faca dovada costurilor pentru a primi decontarile stabilite.

La aceste linii de finantare nu vor avea acces persoanele sau firmele care au fost condamnate penal pentru infractiuni privind mediul inconjurator, au declarat surse din Ministerul Mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here