Economiile populatiei, la un nou maxim istoric in luna iunie

0
961

Economiile in lei ale populatiei au atins in luna iunie un nou maxim istoric ajungand la 97,5 mld. lei, in crestere cu 1,7% fata de luna mai si cu 10,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor BNR.

In acelasi timp, economiile in valuta aveau la sfarsitul lunii iunie o valoare de 57 mld. lei, in crestere cu 1% fata de luna mai si cu 6,9% fata de aceeasi perioada a lui 2015, anunta Mediafax.

Depozitele populatiei si companiilor la banci au ajuns in luna iunie la 259,4 mld. lei, cu 1,3% mai mult decat luna trecuta si cu 12,3% mai mult decat in iunie 2015. Economiile plasate de populatie si companii la banci sunt in continuare mai mari decat volumul creditelor acordate, raportul credite/depozite coborand sub 90%.

Bancile au fost nevoite in ultimii ani sa se bazeze mai mult pe sursele de finantare locale, in conditiile in care au pierdut o parte din liniile de finantare de la bancile-mama, linii care in perioada de boom economic au reprezentat principalul motor de crestere a creditarii.

Bancile se bazeaza pentru finantare in principal pe resursele atrase de la clientii persoane fizice, care sunt mai stabile si care in perioada de criza au marcat o crestere puternica, pe fondul unui comportament de consum mai prudent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here