"La noi, inca exista un puternic sentiment de incredere" – este de parere psihologul Cristian SANDU

0
1080
oameni-resurse-umane-angajari

In ultimele luni, au avut loc mai multe atacuri majore, in diverse colturi ale lumii. Indiferent ca aceste actiuni criminale au fost revendicate sau nu, ca au fost provocate de anumite grupari sau de persoane izolate si fara complici, ele au provocat victime printre oameni nevinovati. A fost un atac la metroul din Bruxelles, apoi la Nisa, iar zilele trecute au fost altele, in Germania si Statele Unite, ca sa nu mai vorbim de situatia din Turcia. Toate aceste atacuri, in diverse forme, duc inevitabil la temeri privind increderea sociala, increderea in cel de langa tine, incredere in societate. Cat de mult ne afecteaza aceste evenimente tragice? Cat de mult pot fi rasturnate principii si traditii pastrate de sute de ani? Pornind de la aceste premise, am stat de vorba cu psihologul CRISTIAN SANDU, specialist in relatii sociale.
* Poporul roman este cunoscut ca fiind cald si primitor. Oare, aceste evenimente, temerile cu privire la atacurile intamplate in lume in ultima perioada, ne va face sa uitam de binecunoscuta ospitalitate romaneasca, ospitalitate care este un element traditional si definitoriu al poporului roman din mosi-stramosi, de altfel?

– Nu, nu cred ca aceste evenimente tragice vor afecta ospitalitatea romanilor, capacitatea noastra de a avea incredere in semenii nostri si de a fi prietenosi. Noi avem radacini mult mai adanci decat fenomenele pe care le traim in ziua de azi. Este greu sa schimbi mentalitati, este greu sa schimbi tot ceea ce inseamna cultura si educatia unui popor. Este greu sa uiti istoria pe care o ai.

Trebuie sa fim, insa, atenti la un lucru: acela de a nu translata, de a nu aduce la noi – din exces de zel, ori din cauza modului in care inteleg unii ce inseamna sa „ajungi in randul lumii”, cum se spune – mai multe lucruri rele, decat cele bune!

Eu cred – si sunt optimist – ca la noi inca exista un puternic sentiment de incredere, chiar daca poate ca uneori acest sentiment de incredere are si partile lui negative! Sa nu uitam ca, de multe ori, in popor se spune „se poate si asa”, ceea ce inseamna pana la urma o anumita doza de incredere, precum si absenta unor temeri excesive pentru ceea ce se poate intampla! Ca dovada, poate si faptul ca, din ceea ce am auzit, cu toate evenimentele petrecute atat in Turcia, cat si in Germania sau Franta, romanii nu au renuntat la planurile lor initiale. Chiar am prieteni care, a doua zi dupa atentatul de la Nisa, au plecat acolo in concediu, pentru ca asa planificasera. si nu sunt niste oameni inconstienti!… (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here