CE vrea sanctiuni penale pentru angajatii care manipuleaza ratele interbancare

0
663
judecatorie-constitutie

judecatorie-constitutieComisia Europeana (CE) a propus introducerea de sanctiuni penale, in viitor, impotriva angajatilor institutiilor de credit vinovati de manipularea ratelor interbancare, dupa agravarea scandalului LIBOR in iunie.

„CE intentioneaza sa ceara fiecarui stat membru sa prevada in legislatia interna aplicarea de sanctiuni penale in cazurile de manipulare a indicilor dobanzilor interbancare”, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.

Scandalul privind manipularea ratei britanice LIBOR si a celei europene EURIBOR s-a acutizat in iunie, dupa descoperirea operatiunilor bancii britnice Barclays in perioada 2005-2009.

„In spatele acestei manipulari exista o lipsa totala de moralitate. Noi credem ca un astfel de comportament trebuie pedepsit”, iar judecatorii ar trebui sa aiba „mijloacele pentru a pedepsi fara indulgenta, in cazurile severe chiar cu inchisoarea”, a spus el.

Comisia a prezentat in octombrie anul trecut doua propuneri pentru a pedepsi mai sever abuzul pe piata financiara. Acestea se afla in discutia Parlamentului si Consiliului de Ministri. Noua propunere va fi introdusa sub forma unor amendamente.

Autoritatile din SUA, Europa si Japonia cerceteaza mai mult de zece banci mari suspectate de manipularea dobanzii interbancare LIBOR (London Interbank Offered Rate).

Grupul britanic Barclays este singurul care a recunoscut ca a incalcat regulile si a acceptat sa plateasca o amenda de circa 360 de milioane de euro.

Indicele LIBOR este calculat de Asociatia Bancherilor Britanici pe baza estimarilor zilnice a 18 banci privind costurile imprumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp, in diferite monede. Deoarece cifrele inaintate de banci nu sunt bazate pe tranzactii reale, indicele poate fi manupulat de traderi. Ratele LIBOR sunt folosite pentru stabilirea dobanzilor in contracte de mii de miliarde de dolari. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here