Romania lovita de seceta: Producatorii agricoli din Vrancea si Braila cer instituirea starii de urgenta

0
670
seceta

secetaAsociatia Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice din Vrancea precum si Asociatia Producatorilor Agricoli din Braila solicita Ministerului Agriculturii decretarea starii de urgenta dupa ce seceta a compromis recoltele.

Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea, Constantin Bazon, cele mai afectate de seceta sunt culturile de porumb si floarea-soarelui care sunt compromise iremediabil in proportii covarsitoare.

Conform sursei citate, pagubele inregistrate de marii fermieri sunt la ora actuala de ordinul zecilor de miliarde de lei, insa nici micii agricultori nu-si vor putea recupera macar banii investiti.

In aceste conditii, asociatiile de producatori agricoli au solicitat Ministerului Agriculturii instituirea starii de urgenta in judet.

„Nu prea am fost intelesi, domnul ministru a spus ca incearca sa instaleze starea de urgenta in Romania si ca ia masuri de contracarare prin diminuarea pretului la energie, dar seceta e instalata in Vrancea de doua luni cu mare intensitate. Totul e comprimis la floarea-soarelui si porumb, nu mai putem salva nimic. Suntem neputinciosi aveam culturi la care speram sa obtinem maximum de productie. E mult prea tarziu sa mai facem ceva. Nici sa tocam porumbul ca masa verde sa-l dam animalelor. Care animale, cine mai are animale, cine are interes pentru asa ceva, practic e pierdere totala”, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea, Constantin Bazon.

Pierderile fermierilor sunt cu atat mai mari cu cat unii au investit importante sume de bani in instalatii de irigat pe care nu le pot folosi.

„Am investit multi bani, dar nu e apa pe canale, se invoca fel si fel de contracte. Ar trebui in situatia in care ne aflam, ca din sursa de baza, fie ca-i Siret ori altceva, sa fie pompata apa pe canale si sa putem iriga. In Vrancea, nu e un metru cub de apa pe niciun canal. Trebuia sa avem apa, sa ia fiecare cu ce poate si sa irige. Dar culturile sunt compromise, acum nu se mai poate face nimic”, a adaugat Bazon.

In Vrancea, suprafetele irigate au scazut de la un an la altul, din 2009 pana anul trecut reducandu-se la jumatate, adica la 1.400 de hectare. in cifre concrete, asta inseamna ca nici macar unu la suta din suprafata arabila a judetului nu este irigata, iar o contributie importanta la acest adevarat dezastru au avut-o hotii de fier vechi, care au devalizat sistemele de irigatii in ultimii 20 de ani.

Asociatia Producatorilor Agricoli din Braila, singura asociatie agricola din judet care reuneste sute de producatori cu peste 150 de mii de hectare de teren, solicita Ministerului Agriculturii decretarea starii de urgenta dupa ce seceta a compromis recoltele.

Potrivit Stelutei Dutu, din cadrul Asociatiei Producatorilor Agricoli Braila, in judet sunt zeci de mii de hectare compromise din cauza secetei prelungite, astfel incat se impune decretarea starii de urgenta.

„Situatia e catastrofala si solicitam stare de urgenta in agricultura, nu stiu in alte judete cum e, dar la Braila cu toate ca se iriga circa 50 de mii hectare in Insula Mare a Brailei si in restul judetului vreo 20 de mii de hectare, temperaturile de 60 de grade la soare si 40 de grade la umbra n-au lasat nici albinele sa polenizeze, nu fructifica, iar masa vegetativa care va ramane nu avem zootehnie ca s-o folosim”, a declarat Steluta Dutu, reprezentant al Asociatiei Producatorilor Agricoli Braila.

In judetul Buzau, agricultorii spun ca seceta a distrus culturile de porumb si floarea-soarelui, apreciind ca un an atat de prost penmtru agricultura ca 2012 nu s-a mai intalnit din anul 1980.

Potrivit statisticilor, in judetul Braila arata ca sute de hectare sunt compromise in proportie de peste 50 la suta din cauza secetei. De exemplu, cu grau, au fost infiintate circa 75.000 hectare, iar mai mult de 35.000 hectare sunt in prezent reclamate ca fiind calamitate, productia medie estimata fiind de maxim doua tone de grau la hectar.

Zonele cele mai afectate de seceta sunt situate spre limitele judetului Braila, unde costurile cu irigatiile sunt insemnate din cauza distantelor prea mari fata de sursele de apa si a nivelului solului mult prea ridicat fata de statiile de pompare de la Dunare.

Singurele zone unde culturile nu sunt afectate de canicula sunt cele unde fermierii si-au permis sa faca irigatii, asa cum este cazul in Insula Mare a Brailei si in Lunca Dunarii. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here