Ce urmeaza in Europa? Previziunile economistilor despre viitorul zonei euro si al monedei unice

0
778
euro-bancnote

euro-bancnotePerceptia investitorilor despre Europa s-a mai imbunatatit, iar indicatorii economici de pe continent surprind asteptarile analistilor de peste granite. Sa fie acesta sfarsitul panicii?

Business Insider a discutat cu 5 economisti de top din domeniul serviciilor financiare, intrebandu-i daca s-a terminat criza din zona euro si care este viitorul continentului, din punct de vedere economic.

Confuzia este cel mai mare risc
„In Europa, confuzia este cel mai mare risc. Nu de ruperea zonei euro trebuie sa ne temem in 2012. Dar gestionarea din ce in ce mai proasta a situatiei de criza, care nu va mai reusi sa satisfaca investitorii, va impinge evenimentele dincolo de puterea de control a politicienilor. Incertitudinea si volatilitatea din 2011 au fost numai inceputul”, a spus Ian Bremmer, presedintele Grupului Eurasia.

Criza din zona euro nu poate decat sa continue

„Cumpararea de obligatiuni de catre Banca Centrala Europeana a amanat probabil o criza bancara, care parea iminenta la sfarsitul lui 2011. Dar criza din zona euro poate sa continue pentru ca factorii de decizie politica nu au rezolvat, inca, problemele care stau la baza crizei – dezechilibrele actuale si viitoare din zona euro (si cine plateste pentru acestea). Doar transferurile de natura fiscala pot mentine zona euro unita, dar se poate vedea ca nu exista nicio dorinta politica din acest punct de vedere. Din contra, ne lovim de austeritate extrema, care provoaca si mai multe probleme. La un moment dat – probabil destul de curand, Grecia va parasi zona euro, lucru ce se va propaga si va distruge de tot regiunea”, a declarat Dario Perkins, director al departamentului de Economie Globala de la Lombard Street Research. (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here