Ce spun liderii politici din Romania despre criza economica mondiala. Tu cum comentezi situatia?

0
695
guvern-cladire

guvern-cladirePremierul Emil Boc a declarat, luni, ca in privinta politicilor fiscale si guvernamentale cuvintele de ordine sunt „precautie si moderatie”, el aratand ca pietele internationale nu sunt calme, dar Romania are avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile luate anul trecut.

 

Boc: Avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice

„Cuvantul de ordine este acela de precautie si moderatie in tot ce inseamna politici fiscale si politici guvernamentale. Pietele internationale nu sunt calme, situatia nici din America nici din Europa nu este inca stabila din punct de vedere economic. Noi avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile de anul trecut, dar nu avem voie sa facem niciun exces care sa compromita aceasta stabilitate, nici in politica fiscala, nici in politica monetara si evident trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla cu pietele internationale de care depindem in mod foarte clar”, a precizat Emil Boc inainte de sedinta BPN, intrebat in legatura cu criza mondiala.

El a spus ca tara noastra poate trece prin aceasta perioada dificila cu „echiliburu si prudenta”.

Anastase: Am discutat in coalitie despre criza mondiala si despre faptul ca trebuie sa fim precauti

„Am discutat in coalitie despre criza mondiala si despre faptul ca trebuie sa fim precauti si sa luam deciziile corecte. Am discutat sa mentinem procesul de reducere a deficitului, iar banii sa mearga catre investitii, pentru ca asta inseamna crearea de locuri de munca si crestere economica”, a declarat prim-vicepresedintele PDL Roberta Anastase, pentru MEDIAFAX.

Reprezentantii coalitiei majoritare s-au intrunit, luni dimineata, in sedinta saptamanala.

Iliescu: Neprofesionalismul Guvernului Boc, factor suplimentar de risc in fata crizei economice

Fostul sef al statului Ion Iliescu a afirmat ca, la nivel global, situatia economica este inca „fluida”, mai multi analisti avertizand de mai mult timp ca este posibila revenirea unei recesiuni mondiale.

El a apreciat ca economia mondiala, dupa decizia Standard&Poor’s de a retrograda ratingul SUA, depinde in primul rand de reactia Uniunii Europene.

„Si Uniunea Europeana se confrunta cu probleme, poate cu exceptia Germaniei, care are o economie mai solida si mai puternica, dar nici ei nu ii este usor, si a unor state nordice. Dar de raspunsul rapid al UE depinde amploarea unei crize, mai ales ca sunt state europene care se confrunta cu probleme”, a spus Iliescu.

Fostul presedinte a apreciat ca, oricare ar fi evolutia la nivel mondial, Romania va avea de suferit.

Tabara: Criza nu va fi atat de urata pentru Romania pe cat va fi pentru unele state europene

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca pentru Romania criza nu va fi „atat de urata” pe cat va fi pentru unele state europene care au practicat „un sistem consumist fara limite” si nu au facut reforme.

El a apreciat ca este nevoie, in actualul context economic, de o colaborare foarte stransa intre Guvern, Parlament si BNR.

Tabara a spus ca urmareste evolutiile burselor si a apreciat ca in Romania deciziile trebuie luate cu prudenta in privinta masurilor de stabilizare macroeconomica si in legatura cu cheltuielile din zona sociala.

Ialomitianu: Romania sa fie putin ingrijorata de criza mondiala, dar suntem intr-o situatie buna

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu: „Cred ca trebuie sa fim putin ingrijorati, pentru ca economia Romaniei este dependenta de economia altor tari, dar eu cred ca suntem intr-o situatie buna, pentru ca am fost prudenti. Am dat bani pentru investitii, am redus cheltuielile curente, deci avem o stabilitate la nivel macroeconomic”.

El a adaugat ca autoritatile romane trebuie sa fie prudente in continuare.

Voinescu: Romania, mult mai pregatita in 2011 fata de 2008 sa faca fata unei crize

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca Romania anului 2011 este mult mai pregatita sa faca fata unei crize economice mondiale decat Romania anului 2008.

„Ceea ce stiu cu certitudine in acest context incert este ca Guvernul a facut in general ceea ce trebuia sa faca si ca Romania anului 2011 este mult mai pregatita sa faca fata unei crize economice mondiale decat Romania anului 2008”, a precizat Sever Voinescu, vicepresedinte al PDL.

El a spus ca daca ar cunoaste raspunsul la intrebari de genul cum vor evolua bursele si ce consecinte va avea aceasta evolutie asupra Romaniei, ar lua premiul Nobel si ar putea sa-si salveze tara.

„Daca as sti raspunsul la aceste intrebari, nu doar ca as lua premiul Nobel, ci as putea sa-mi salvez tara, ceea ce mi-ar asigura posteritate certa. Din pacate n-am raspunsul la aceste intrebari si voi urmari cu interes ceea ce raspund colegii mei”, a adaugat purtatorul de cuvant al PDL.

Tariceanu: Efectele unei noi crize vor avea consecinte foarte puternice asupra economiei Romaniei

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca efectele unei noi crize care pare sa se profileze vor avea consecinte foarte puternice asupra economiei romanesti, care, in acest moment, prezinta riscuri mult mai mari decat ale economiilor solide ale altor tari.

„Romania este extrem de fragilizata in urma crizei economice care a fost prost gestionata de Guvernul Boc, care a agravat efectele crizei mondiale si nu a luat niciun fel de masuri de redresare. Prin urmare, Romania, in momentul de fata, poate sa aiba riscuri mult mai mari decat celelalte tari cu economii mai solide care au intrat in faza de revenire, de crestere si, ca atare, sunt foarte preocupat de ceea ce se intampla la nivel mondial, pentru ca efectele unei noi crize care pare sa se profileze vor avea efecte foarte puternice asupra slabei noastre economii”, a spus Tariceanu.

El a precizat ca, daca Guvernul nu va face nimic in afara de a emite declaratii „triumfaliste” in care se mentioneaza ca Romania e pregatita pentru criza, atunci cei care vor suferi inca o data vor fi cetatenii, prin continuarea diminuarii puterii de cunparare atat a salariatilor din mediul privat si de stat, cat si a pensionarilor.

Liderul deputatilor PNL a precizat ca, avand in vedere aceste considerente, se asteapta ca efectele unei noi crize sa nu ocoleasca Romania.

„Din aceasta situatie, ne asteptam ca efectele unei noi crize sa nu ne ocoleasca, ci, din contra, sa se faca simtita iarasi foarte puternic, pentru ca Guvernul actual nu a facut nimic timp de doi ani si jumatate”, a conchis Tariceanu.

S&P a redus vineri seara pentru prima data ratingul AAA al SUA la AA+, din cauza deficitului bugetar si datoriei publice ridicate, dar si pe fondul instabilitatii de pe scena politica de la Washington.

Bursele europene au deschis luni in coborare, dupa ce agentia Standard & Poor’s (S&P) a redus ratingul de top triplu-A al Statelor Unite la AA+.

Liderii G7 au anuntat ca sunt pregatiti sa ia masuri coordonate „pentru a asigura stabilitatea si lichiditatea pietelor financiare”, iar Banca Centrala Europeana a sugerat ca este pregatita sa inceapa sa cumpere obligatiuni de stat italiene si spaniole de pe piata secundara, pentru a combate efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here