CE: Romania va beneficia de cresterea ratelor de cofinantare a fondurilor UE

0
725
steag-ue

steag-ueComisia Europeana pune la dispozitia a sase tari membre ale UE, intre care si Romania, o cofinantare UE suplimentara a politicilor de coeziune, pescuit si dezvoltare rurala, esentiala pentru proiectele de impulsionare a cresterii si a competitivitatii.

Romania, Grecia, Irlanda, Portugalia, Letonia si Ungaria vor putea sa-si diminueze contributia la proiectele pe care le cofinanteaza in prezent impreuna cu Uniunea Europeana, intr-un moment in care bugetele lor nationale sunt supuse unei presiuni considerabile, anunta Agerpres.

In acest mod, programele care nu au fost inca executate din lipsa de fonduri nationale vor putea sa fie lansate si sa injecteze bani in economie. Masura a fost decisa luni de executivul comunitar si este menita sa aduca o contributie semnificativa la relansarea unora dintre economiile din UE care se confrunta cu cele mai mari dificultati.

Fiecare din statele membre mentionate va trebui sa faca o cerere pentru a beneficia de noul sistem. Romaniei i s-ar putea acorda o suma maxima de 714 milioane de euro.

Ce fonduri sunt vizate si care sunt obiectivele lor?

Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER)

FEDER are obiectivul de a consolida coeziunea economica si sociala din Uniunea Europeana. El abordeaza dezechilibrele regionale si finanteaza programe privind dezvoltarea regionala, schimbarea economica, marirea competitivitatii si cooperarea teritoriala din cadrul Uniunii. Fondul urmareste sa amelioreze infrastructura, sa impulsioneze competitivitatea, sa stimuleze cercetarea si inovarea, precum si dezvoltarea regionala durabila. Investitiile vizeaza proiecte axate, de exemplu, pe inovare si economia cunoasterii, pe mediu si prevenirea riscurilor, pe eficienta energetica si interconectivitatea transporturilor si a telecomunicatiilor.

Fondul de coeziune (FC)

Fondul de coeziune este axat pe infrastructura de transport si de mediu, precum si pe eficienta energetica si energiile din surse regenerabile, pentru statele membre cu un venit national brut (VNB) mai mic de 90% din media UE. El contribuie la reducerea deficitului economic si social al acestor state, precum si la stabilizarea economiei lor. Fondul investeste in proiecte de dezvoltare a retelelor transeuropene de transport si energie, sprijinind eficienta energetica si utilizarea energiilor regenerabile si consolidand transporturile publice.

Fondul social european (FSE)

Fondul social european finanteaza programe care urmaresc obtinerea unor niveluri mai ridicate de ocupare a fortei de munca si de incluziune sociala in UE. El sprijina eforturile statelor membre pentru ca forta de munca si intreprinderile Europei sa devina mai bine pregatite pentru a face fata provocarilor la nivel global. Fondul ajuta, de exemplu, lucratorii sa dobandeasca noi competente sau intreprinderile sa faca fata schimbarilor.

Fondul european pentru pescuit (FEP)

Fondul european pentru pescuit ofera asistenta financiara pentru a promova un echilibru viabil intre resurse si capacitatea de pescuit a flotei UE, pentru a incuraja dezvoltarea durabila a pescuitului in apele interioare, pentru a consolida competitivitatea sectoarelor pescuitului si acvaculturii, pentru a proteja si stimula protectia mediului legat de activitatile de pescuit si acvacultura, pentru a incuraja dezvoltarea durabila si imbunatatirea calitatii vietii in zonele cu activitati in sectoarele pescuitului si acvaculturii.

Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR)

Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala are obiectivul de a consolida politica de dezvoltare rurala a UE. Fondul contribuie la imbunatatirea competitivitatii agriculturii si silviculturii, mediului si zonelor rurale, calitatii vietii si gestionarii activitatilor economice in zonele rurale. Fondul completeaza masuri nationale, regionale si locale, care contribuie la realizarea prioritatilor Uniunii. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here