Ce este Aronia si in cate categorii se imparte?

0
1022

Aronia este un gen de plante din familia Rosaceae. Sunt arbusti medii, cu flori albe frumoase care produc fructe negre sau rosii. Ca si alte fructe rosii sau fructe de padure, cum ar fi afine, coacaze, zmeura, mure sau mini kiwi, exista un mare interes atat pentru fructele sale supernutritive si benefice pentru sanatatea umana, cat si pentru valoarea deosebita pe care o aduce ca planta ornamentala, fiind completarea perfecta a livezilor, gradinilor sau teraselor.

Pana in prezent, aronia este unul dintre cele mai necunoscute fructe rosii sau fructe de padure atat in tara, cat si la nivel international, iar cultivarea sa ramane limitata inca. Si de aceea majoritatea informatiilor gasite astazi pe internet sunt eronate sau inexacte.

De aceea, acest articol propune sa efectueze o cautare a celor mai importante informatii despre aronia, pentru a oferi cele mai detaliate informatii despre caracteristicile sale, cultivarea si beneficiile sale intr-un mod veridic si cu cele mai actuale date disponibile, conform celor mai recente studii stiintifice. Aronia a devenit cunoscuta pentru ca ajuta la imbunatatirea memoriei in mod natural si pentru ca vine insotita de numeroase proprietati antioxidante, ajutand la sanatatea generala a organismului uman.

Clasificarea plantelor de aronia

Primul si cel mai important lucru este sa se clasifice corect aronia, deoarece chiar si printre experti, exista dubii. Acesta este motivul pentru care in primele clasificari ale secolului trecut s-a inclus aronia in cadrul altor genuri, cum ar fi Photinia.

Dupa cum s-a mentionat deja, Aronia este un termen care defineste un gen de arbusti apartinand familiei rosaceae. Cuvantul aronia este cel mai comun la nivel mondial, desi este cunoscut si sub alte nume, cum ar fi Aroniaberry sau „Chokeberry”, care este termenul englezesc cu care primii colonisti au poreclit acest fruct atunci cand l-au descoperit prin indienii din America de Nord, de unde provine.

Exista 3 specii de Aronia in salbaticie: Aronia melanocarpa, care este aronia cu fructe negre si Aronia arbutifolia, fiind aronia care produce fructe rosii.

Si recent, cele mai noi studii privind clasificarea plantelor de aronia au creat o noua specie, care este o hibridizare naturala a celor 2 anterioare, numita Aronia prunifolia, care produce si fructe negre si, desi planta este aproape similara cu Aronia melanocarpa, frunzele sale in toamna dobandesc o culoare rosie similara cu plantele rosii de aronia rosie.

Specia Aronia melanocarpa  este cea cu cel mai mare interes comercial si din care aproape toate soiurile au fost obtinute pentru uz productiv sau ornamental.

La fel ca restul plantelor rosii de fructe de padure, acest soi de aronia prefera soluri acide cu drenaj bun si cu toate acestea, aronia este capabila sa se adapteze si sa creasca in soluri cu drenaj mic sau excesiv si cu pH aproape de 7.

Inca de cand a fost descoperita aronia este folosita pentru beneficiile pe care le aduce organismului uman, in diverse retete, de la fructe uscate si pana la sucuri sau retete de prajituri cu aronia si alte fructe de padure.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here